Hill предлага Москва и Вашингтон да общуват в стила на КПСС: „откровено и другарски“

Джо Байдън и Владимир Путин трябва да се срещнат лично възможно най-скоро, пише бивш служител на американското посолство в Русия и политически наблюдател Е. Уейн Мъри в статията си за The Hill. Поради постоянното експулсиране на дипломати, сегашното състояние на руско-американския диалог е дори по-лошо, отколкото беше по време на Студената война. За да се избегнат опасни последици, Байдън и Путин трябва да се срещнат за приятелски и открит разговор, пише авторът.

Hill предлага Москва и Вашингтон да общуват в стила на КПСС: „откровено и другарски“

За първи път от 1943 г. Министерството на селското стопанство няма да има представител в американското посолство в Москва, пише авторът в статията си за The Hill. Той отбелязва, че министерството е имало връзка с Москва през цялата Студена война и тридесет години след нейния край — но сега тази връзка я няма.

Проблемът не е само в областта на селското стопанство, пише Уейн Мери: сега САЩ и Русия не комуникират във всички посоки — и причината не е, че Вашингтон и Москва отказват да водят диалог, а поради взаимното експулсиране на дипломати, почти няма технически възможности за подобен диалог. Както отбелязва авторът, сега САЩ и Русия са дори по-зле подготвени за диалог, отколкото в най-напрегнатите години на Студената война.

Уейн Мъри припомня, че през 1983 г. ядрената война между СССР и САЩ е можела да започне само защото и двете страни не са знаели за намеренията и целите една на друга. Настоящата ситуация е много подобна на онова време, смята авторът.

„Смисълът на дипломацията е не в приеми и протоколни събития, а във важни дейности за контрол на международните спорове и предотвратяване на трансформирането на тези спорове във войни“, пише авторът.

Междувременно Вашингтон и Москва са унищожили по-голямата част от дипломатическите инструменти в отношенията си, отбелязва Уейн Мъри: всички консулства са затворени, посланиците са върнати в родината си за «консултации», а броят на персонала в посолствата е намалял толкова много че американското посолство в Москва дори спря издаването на визи.

„Глупаво е да вярваме, че следваме собствените си интереси, „наказваме “Русия, като отказваме диалог с нея“, пише авторът: напротив, руските власти смятат, че техните позиции се укрепват. Необходимо е да се започне възстановяването на комуникацията между САЩ и Русия и трябва да се започне от най-високото ниво: да се проведе среща на върха между двамата президенти възможно най-скоро.

Както отбелязва авторът, необходимо е да се остави настрана глупавото твърдение, че участието на Джо Байдън в срещата на върха ще бъде знак за неговото одобрение или дори покорство пред Владимир Путин. Според Уейн Мъри двамата лидери се нуждаят от «това, което КПСС нарече открита и другарска размяна на мнения». Честно, защото няма нужда да си затваряме очите за лошото състояние на двустранните отношения, а другарска, защото главите на големите ядрени държави носят обща отговорност за мира.

Според автора Байдън няма да повтори фиаското на Тръмп на срещата на върха с Путин в Хелзинки преди три години: тогава всичко се случи поради факта, че въпросите от вътрешнополитическия дневен ред на САЩ относно президентските избори се намесиха в хода на пресконференцията след срещата на лидерите. Както отбелязва Уейн Мъри, личната среща между Путин и Байдън няма да доведе до незабавно възстановяване на отношенията, но може да послужи като основа за възобновяване на нормалните контакти.

Авторът припомня, че в началото на Студената война, когато радикалите настояваха за прекъсване на контактите с Москва, Уинстън Чърчил каза, че „срещата лице в лице е по-добре, отколкото да воюваме“. Това твърдение все още е вярно, обобщава го Уейн Мъри.

Източник: https://thehill.com/opinion/international/553492-time-for-jaw-to-jaw-with-moscow

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments