Dagens Nyheter разузна как правителството на Швеция иска да създава проблеми на Русия

Тъй като отношенията между свръхдържавите продължават да се влошават и едната или другата страна показва сила в регионите, съседни на Швеция, планът за развитие на шведските въоръжени сили за 2021-2025 г. предполага значително увеличение на отпусканите средства за отбрана. Високопоставени шведски военни служители заявиха пред Dagens Nyheter, че страната при никакви обстоятелства няма да може да стои настрана от евентуален конфликт между НАТО и Москва, но Швеция има достатъчно потенциал да създаде проблеми дори на толкова голям противник като Русия.

Dagens Nyheter разузна как правителството на Швеция иска да създава проблеми на Русия

Отбранителната политика на Швеция започна да се променя през 2015 г., след като Русия анексира Крим и започна активно да се въоръжава. Според изданието планът за развитие на въоръжените сили за 2021-2025 г. предполага значително увеличаване на финансирането за отбрана, тъй като отношенията между свръхдържавите продължават да се влошават и ту едната, ту другата страна показва сила в регионите, съседни на Швеция.

„Трябва да разгледаме общата картина на случващото се в Арктика, в Балтийско и Черно море. Руската страна очевидно започна да провежда учения по-често, не само в по-голям мащаб, но и в по-сложни“, заяви главата на ВВС Карл-Йохан Едстрьом пред изданието.

Както отбелязва Dagens Nyheter, планът за развитие от 2020 г. предполага, че във всички видове въоръжени сили ще се появят нови части. Това важи особено за сухопътните войски, при които броят на военнослужещите трябва да се удвои за десет години.

„При никакви обстоятелства няма да можем да стоим далеч от конфликта между НАТО и Русия, ако това се случи недалеч от нас, със сигурност ще бъдем въвлечени в него. Нашата важна задача е да обмислим план за действие в този случай и да се подготвим“, казва ръководителят на ВМС Ева Скуг Хаслум.

„Имаме достатъчно потенциал да създадем проблеми дори на такъв голям противник като Русия. Можем да използваме уязвимостите на противника си в наша полза. Това ще изработим по време на ученията, развивайки уменията си. Ето защо искаме да натрупаме сили“, добави Едстрьом.

Както отбелязва авторът на материала, днес става очевидно, че формулата на Студената война „външни алианси в мирно време, за да се запази неутралитет по време на война“ е в миналото. Сега шведските войски, по решение на парламента, трябва да „защитават Швеция от въоръжени атаки сами и заедно с други сили, на шведска територия и извън нея, защитавайки нашата сигурност, свобода и независимост“.

„Преди 20 години имахме време, но нямахме достатъчно пари. Сега ни дадоха пари — но нямаме време. Това трябва да бъде разбрано не само от нас, военните, но и от Дирекцията по логистика на въоръжените сили и военната индустрия. Сега високото качество е важно за много кратко време“, завършва Ева Скуг Хаслум.

Източник: https://www.dn.se/sverige/forsvarsgrenschefer-vi-kan-skapa-militart-problem-for-ryssland/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments