Предател със стаж: С кого работят тюлените на ВМС на САЩ в Украйна?

17 май 2021-Нюз Фронт.

Екипът на проекта Wargonzo разказва историята на Григорий Галаган, командир на Силите за специални операции на Министерството на отбраната на Украйна, който наскоро прие американски специални части на остров Первомайски. Подробно за това с кого САЩ подготвят специални операции в Донбас в представеният ексклузивен материал.

Както стана известно на проекта Wargonzo, преди преврата в Киев той е служил в симферополската «Алфа» и е смятан за снайперист от висок клас. На престижните състезания, които се провеждаха между най-добрите специални сили на страните от ОНД, той редовно печелеше награди и дори първи места. Има добро име сред колегите си, а в професионалните кръгове е достатъчно познато име.

Предател със стаж: С кого работят тюлените на ВМС на САЩ в Украйна?

 

Когато през 2014 г. кримската „Алфа“ изцяло премина на страната на Русия, Галаган също обеща на колегите си, че ще остане при тях, но след като уреди делата си в Киев.

Снайперистът не се завърна от украинската столица в подразделението, но след това се появи в зоната на така нареченото АТО в Донбас. Там той се специализира в ликвидирането на доброволци от Крим, които заемаха високи постове в опълчението (а след това и в корпуса и НМ ЛНР и НМ ДНР).

Предател със стаж: С кого работят тюлените на ВМС на САЩ в Украйна?

Сред целите на Галаган стават дори бивши колеги от «Алфа»: ветераните на подразделението също се включиха в Донбас тогава. Светът на спецназа е малък по свой начин, този вид информация се разпространява бързо в тази среда. И алфите сега имат лични сметки за изчистване с него.

Когато в Донбас започна периодът на „котлите“ и украинските войски избягаха от зоната на БД, така че петите им светеха, Галаган отново се замисли да премине на страната на Русия. В какъв смисъл на Русия — на страната на ДНР, защото в редовните руски специални части вече не го очакваха.

Няколко месеца той води преговори с високопоставени командири на Донбас и последната среща е трябвало да се проведе в Истанбул. Но сумите, които Галаган зарежда за своите услуги и публичен отказ от Украйна, бяха непосилно високи. Екипа на Wargonzo лично познават човека, който е преговарял с Галаган и са уверени в надеждността на информацията.

И така, в Донецк не искаха да плащат милиони на дезертьора. За щастие в републиката има достатъчно висококачествени снайперисти. Галаган се интересуваше от ДНР по-скоро като персонаж на гръмка информационна кампания: украински снайперист-шампион осъзнава своите идеологически грешки, разкайва се и преминава на страната на проруското съпротивление. Но, както се казва, не му се получава.
«Героят» се оказва твърде алчен.

Междувременно Галаган не си губи времето и започва да изгражда успешна кариера в украинското министерство на отбраната.

Известно време служи в специалните части на главната разузнавателна дирекция (ГУР).
След поредната неуспешна мисия на територията на ДНР, която Галаган изпълнява след сключването на „Минските споразумения“, при отстъпление той попада на мина някъде в неутралната зона, но оцелява и успява до допълзи до хората си.
Порошенко го награждава с орден, повишава го в звание и го прави полковник.

Няколко години по-късно Галаган става генерал и при Зеленски той дори се издига до званието командир на ССО. Сега бившият снайпер активно обменя боен опит с американските военноморски тюлени. Това се съобщава високо и с помпоз в официалните групи на украинските ССО.

Но едва ли американските «колеги» могат да се радват на подобно сътрудничество с подобен персонаж, който има такава богата история зад гърба си.

Както показва опитът, при определено стечение на обстоятелствата (пари и фронтова линия) бившият алфа ще предаде и ще започне да стреля по всеки. Дори по онези, които неотдавна са били приятели и другари по оръжие.

 

Превод и адаптация: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments