Кървавите планове на опозорения стратег, Болтън за Русия: «Да й вредим винаги и навсякъде!»

Джон Болтън не унива, изгражда планове за война с Русия в духа на «Барбароса».

Какво планира? Да лиши Русия от «сивата зона» между нея и НАТО, да намери нови и да разпали старите «тлеещи конфликти», да сблъска Русия и Украйна в кървава схватка, да приеме в НАТО срещу Русия всички…

Читателите очевидно са парализирани от това стратегическо бълнуване.

Превод от National Review, САЩ: 

Кървавите планове на опозорения стратег, Болтън за Русия: "Да й вредим винаги и навсякъде!"

Автор: Джон Болтън

Путин извършва агресия в „сивата зона“ между НАТО и Русия, така че нека просто да я премахнем

Администрацията на Байдън представи посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Киев на 6 май като демонстрация на подкрепа за борбата на Украйна срещу руската агресия. Вместо това, Блинкен ни представи само риторично бърборене, отстъпвайки дори от това, което висшите служители на екипа на Тръмп (макар и не самият Тръмп) правеха в подкрепа на Украйна, така новите в Белия дом се върнаха към епохата на Обама. Владимир Путин вероятно е във възторг.

След разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор разширяването на НАТО на изток така и не достигна окончателното си завършване. Шест страни от Източна Европа и Кавказ останаха в „сивата зона“ между Русия и новите граници на НАТО, като по този начин останаха уязвими към желанието на Москва да възстанови хегемонията си в границите на бившия СССР. (Петте централноазиатски държави със своите сложни отношения с Русия заслужават отделен анализ).

След разпадането на Съветския съюз Москва активно се опитва да оспори принадлежността върху тази „сива зона“: чрез пряка военна намеса, създавайки „замразени конфликти“ в Молдова и Грузия и манипулирайки азербайджано-арменската военна конфронтация около Нагорни Карабах. Русия, политически и икономически, държи Беларус „на къс повод“ и тази стратегия остава валидна и до днес, но за Москва става все по-трудно да я прилага след масовите протести срещу режима в Минск през 2020 г.

…Колкото и объркваща да е тази история, агресивността на Русия в постсъветското пространство вреди на интересите на Съединените щати, дестабилизирайки региона и, ако не бъде ограничена, заплашва нестабилността в цяла Европа. На практика всички държави от „нова Европа“ — поколението на членовете на НАТО, присъединили се към алианса след Студената война — основателно считат, че противодействието на намесата на Москва в региона е от решаващо значение за техния ръст и стабилност. „Стара Европа“, особено Германия и Франция, все още е малко глуха за действията на Москва, така че тежката „дипломатическа тежест“, която Вашингтон ще трябва да поеме тук, не бива да се подценява. В някои отношения това може дори да е на нивото на тежестта на политическия курс, характерен за миналата Студена война.

На фона на агресивността на Русия в Европа се извършва и нарастващото й сближаване с Китай. Тези отношения отразяват значението на Москва за Пекин по отношение на получаването на въглеводороди и високотехнологични въоръжения от Русия, както и общото възприемане от тези страни на съвпадащите им интереси по отношение на защитата на такива режими като Иран, Северна Корея и други подобни от натиска на САЩ. Разрушаването на тази нововъзникваща ос трябва да бъде един от най-важните приоритети за Съединените щати, напълно съвместим със задачата да се предотврати намесата на Русия в космоса извън европейските й граници.

Докато между НАТО и Русия съществува сива зона, нестабилността в региона ще продължи. Свиването на това по своята същност опасно географско пространство намалява потенциалните заплахи от Русия и в крайна сметка връща Москва пред въпроса дали да се присъедини към Запада или да му се противопостави.

Членството в НАТО в крайна сметка е единственият начин за застрашените европейски държави да сведат до минимум неизбежната несигурност и нестабилност между алианса и Русия. Преди това НАТО правилно избягваше да приема нови членове с чужди въоръжени сили на тяхна територия, като го смяташе за наследство от войната и старт на член 5 от Вашингтонския договор. Свиването на „сивата зона“ няма да изисква незабавно включване на нови членове в НАТО, но в този случай алиансът несъмнено може да разработи подходящ за тях статут, който да отговаря на задачите за решаване на актуалните европейски проблеми.

Молдова, затисната между Украйна и Румъния, е замразен конфликт, готов да бъде „размразен“. Уж независимото Приднестровие, измислено от Русия, съществува отделно от Молдова само благодарение на продължаващото военно присъствие на Москва. Само привличането на световното внимание към тази аномалия след Студената война би потресло Кремъл, а решителното ново правителство в Кишинев сега дава възможност на Вашингтон да засили действията си.

Обещанията на Русия да не се намесва в делата на бившите си републики и възмутените й изявления за благонравността на нейните намерения нямат никакво значение.

Русия ще спре да се намесва в постсъветското пространство само когато научи, че не може да успее и че преминаването на границата на НАТО ще доведе до неизбежни и много опустошителни последици за нея. И колкото по-скоро дадем на Русия да разбере това, толкова по-добре.

Източник: https://www.nationalreview.com/magazine/2021/06/01/how-biden-can-turn-the-tables-on-putin/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

 

Коментари:

comments powered by HyperComments