Германия разреши продължаване на строителството на «Северен поток — 2»

17 май 2021-Нюз Фронт.

Операторът на проекта „Северен поток 2“ е получил разрешение да възобнови изграждането на тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия на участък от 2 км. Това съобщи в понеделник, 17 май, прес-службата на Федералната служба за корабоплаване и хидрография на Германия (BSH).

Напомняме, че действащото разрешение по реализацията на проекта беше спряно заради искове от екологични организации.

 

Германия разреши продължаване на строителството на "Северен поток - 2"

 

BSH разгледа наличните документи и искането на компанията-изпълнител и реши да се възползва от изменението на BSH от 14 януари 2021 г., което позволява строителство с помощта на разположен на котва кораб за полагане на тръби.

От ведомството уточниха, че от края на май ще влезе в сила друго разрешение за строеж, което все още не е оспорено.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за възможно най-скоро завършване на проекта по строителството на газопровода «Северен поток 2», като уточни, че германските власти ще подкрепят изграждането на газопровода, без да се обръща внимание на санкциите на САЩ.
Според информацията, предоставена от Министерството на икономиката на страната, Германия изпитва остра необходимост от получаване на доставки газ.

На 4 май ръководителят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст нарече спирането на строителството на газопровода „Северен поток 2“ заради иска, заведен от природозащитници от природозащитна неправителствена организация нереалистично (NABU).

Политикът обаче не изключи, че разглеждането на жалбата ще доведе до забавяне на темповете на изпълнение на проекта.

На свой ред BSH съобщи същия ден, че строителството на «Северен поток- 2 «може да продължи в края на май.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments