Армения уведоми ОДКС: Инцидентът по границата с Азербайджан не е изчерпан

17 май 2021-Нюз Фронт.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Армения Вагаршак Арутюнян проведе днес, 17 май, телефонни разговори с генералния секретар на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) Станислав Зас, съобщи прес-службата на арменското военно ведомство.

Вагаршак Арутюнян запозна Станислав Зас със ситуацията на арменско-азербайджанската граница, като отбеляза, че въпреки постигнатите споразумения и връщането на някои групи азербайджански военни на първоначалните си позиции, част от военнослужещите на съседната република остават на територията на Армения .

 

Армения уведоми ОДКС: Инцидентът по границата с Азербайджан не е изчерпан

Ситуацията, създадена в резултат на азербайджанската провокация, не е изцяло разрешена, отбеляза ръководителят на арменското министерство на отбраната.

Имайки предвид факта, че азербайджанските военни са под пълния контрол на арменските въоръжени сили, както и натрупването на големи сили от двете страни на границата, липсата на ранно разрешаване на ситуацията може да доведе до непредсказуеми последици, добави Арутюнян .

Генералният секретар на военния блок от своя страна отбеляза, че ОДКС следи отблизо развитието на ситуацията и това ще бъде обсъдено през следващите дни на заседание на Съвета на външните министри на страните членки на организацията в Душанбе.

По-рано в понеделник Вагаршак Арутюнян проведе телефонен разговор с руския министър на отбраната генерал на армията Сергей Шойгу.

Също така руският външен министър Сергей Лавров заяви на 17 май, че е постигнато споразумение за урегулиране на инцидента на границата на Армения и Азербайджан.

През последните няколко дни се проведоха преговори за урегулиране на инцидента на един от участъците на арменско-азербайджанската граница, в който взеха участие представители на руския контингент за поддържане на мира в региона и 102-та военна база на Въоръжените сили на РФ в Армения .

На 14 май Пашинян се обърна към ОДКС, за започване на консултации в съответствие с чл. 2 от Договора за колективна сигурност от 1992 г., който предвижда приемането от държавите-членки на военния блок на мерки за премахване на заплахата срещу една от страните по споразумението. Същия ден арменският премиер заяви, че се е обърнал към Владимир Путин за оказване на руска военна помощ на Армения.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments