The Hill: Главният страх на САЩ при изтеглянето от Афганистан — разполагането там на Русия

Автор на текста е Януш Бугайски. В продължение на много години той се позиционира като експерт по постсъветското пространство благодарение на познанията си по руски и реалностите на СССР (емигрира от Полша в САЩ по време на Студената война). В бъдещето на Афганистан след изтеглянето на американските войски той се тревожи само за едно: възможното укрепване на Руската федерация, Китай и Иран там. Авторът има по-положително отношение към Казахстан. Той дори говори за интеграцията на Афганистан в Централна Азия — ако САЩ доминират там.

Превод от The Hill, САЩ: 

The Hill: Главният страх на САЩ при изтеглянето от Афганистан - разполагането там на Русия

…С участието на САЩ всички тези инициативи ще помогнат за балансиране на влиянието на Русия, Китай и Иран в региона. Основната цел на Москва е да запази Централна Азия като своя сфера на влияние и да държи Запада на разстояние. Тя използва Организацията на Договора за колективна сигурност и контрола върху нефтопроводите и газопроводите, свързващи Централна Азия с Европа, за да се позиционира като регионален хегемон. Този подход на Русия много не се харесва на онези страни, които ценят своята независимост и връзки със Запада.

Участието на Китай в Централна Азия нараства благодарение на инициативата „Един пояс, един път“, в която той изгражда транзитни маршрути за износ. Макар че мнозина са доволни от китайските инвестиции, никой не иска да попадне в капана на дълга, да се подчини на стратегическите цели на Пекин и неволно да бъде въвлечен във военни споразумения. Иран също разширява присъствието си в региона и се стреми да стане член на Евразийския икономически съюз, който Москва се надява в крайна сметка да превърне в антиамериканска инициатива в Централна Азия.

В такава сложна стратегическа среда Казахстан и други страни от Централна Азия търсят американска подкрепа, за да осигурят по-стабилен баланс на силите в региона и да направят господството на някоя външна сила невъзможно. Многовекторната политика на Назарбаев, продължена от неговия наследник, президентът Касим-Жомарт Токаев, подчертава значението на помощта на Съединените щати и Европейския съюз за изпълнение на регионалните инициативи като създаването на енергийни коридори, транспортни маршрути и инфраструктурни проекти. Въпреки изтеглянето на войските си, Вашингтон може да допринесе за стабилността и развитието на Афганистан, като му помогне да се интегрира в по-широката структура на Централна Азия.

Автор: Януш Бугайски — старши сътрудник във Фондация Джеймстаун във Вашингтон.

Източник: https://thehill.com/opinion/international/552838-us-must-prevent-a-security-vacuum-in-central-asia

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments