The Times: Войната, която спечелиха не американците, не британците, а СССР

Британският историк Норман Дейвис връща на СССР огромната му роля за победата, но в същото време проклина действията на Сталин през 1939-1941 г.

Превод от The Times (Великобритания):

The Times: Войната, която спечелиха не американците, не британците, а СССР

Великобритания и Америка все още настояват, че именно те са победили нацистите, въпреки че всички доказателства сочат, че техният принос е от второстепенно значение, казва Норман Дейвис.

Руснаците не се съмняват, че именно Червената армия е изиграла основната роля за победата над Германия и че действията на англо-американците са от второстепенно, ако не и от третостепенно значение.

Освен това, подобно на американците, те настояват, че „истинската война“ се е развила през 1941 г. и че събитията от 1939-41 г. се считат само за прелюдия. Американците от своя страна са по-склонни от други да напомнят за необходимостта да се разпределят ресурсите между двата основни театъра — европейския и тихоокеанския. Те също така подчертават ролята на САЩ като „арсенал за демокрацията“.

На американската и британската общественост отдавна се внушава, че „те са спечелили войната“, а десанта в Нормандия се изтъква като решаващ момент. В Америка дори беше създаден специален музей на D-Day в памет на войната, а Стивън Спилбърг, който режисира «Спасяването на редник Райън» и е продуцент на новия филм «Знамена на бащите на нашите бащи» засилва мита на Чърчил.

Наскоро, когато говорих в Кеймбридж за ролята на Източния фронт и значението на победите на Червената армия, един млад британски историк излезе остро срещу мен.

„Не разбирате ли, че само във Франция ние задържахме 56 германски дивизии“, каза той.

«Ако не беше това, Червената армия щеше да претърпи тежко поражение.»

Обаче друг факт е много по-малко известен: ако Червената армия не беше унищожила 150 германски дивизии, десантът на съюзниците никога нямаше да се осъществи.

Настъплеието срещу Германия е извършено от общите сили, но това не означава, че всички са допринесли еднакво за нея. Основната заслуга в нейното поражение принадлежи изключително на армиите на Сталин.

Доколкото 75% -80% от загубите, които Германия претърпява на Източния фронт, съюзниците, съответно, са ликвидирали само 20% -25% от войниците на Вермахта. Освен това, тъй като Великобритания изпраща само 28 дивизии (американците — 99), нейният конкретен принос за победата в този смисъл е приблизително 5% -6%.

Така че британците, които смятат, че «спечелихме войната», трябва да помислят внимателно върху това.

Относително скромният размер на американския военен контингент заслужава отделен анализ. По отношение на населението САЩ бяха два пъти по-големи от Германия и не отстъпваха много на СССР. Към 1939 г. военният потенциал на Америка — въз основа на БВП и промишленото производство — е 40% от световния. Тези предимства обаче не бяха реализирани под формата на съответно превъзходство над врага на бойното поле.

Ако на генерал Джордж С Маршал и щабът му беше поставена задачата да мобилизир 100 дивизии, Германия активизира 2,5 пъти повече, а Съветският съюз — 3-4 пъти повече.

Третият райх не можеше да бъде поставен на колене чрез бомбардировки и морска блокада. Германската армия и цивилното население показаха забележителна устойчивост. Крепостта, в която Хитлер превърна европейския континент, трябваше да завзема граница след граница — а тази задача можеше да бъде изпълнена само от сухопътни сили.

Тук Червената армия нямаше равна на себе си.

Решаващата роля за поражението на Третия райх изиграха не силите на либералната демокрация, а СССР.

Автор: Норман Дейвис — британски историк.

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/how-we-didnt-win-the-war-but-the-russians-did-dkzspjfmzg5

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

 

Коментари:

comments powered by HyperComments