WSJ: САЩ искат да прехвърлят войските от Афганистан по-близо до границите на Русия

САЩ може да предислоцират войските, които се изтеглят от Афганистан, в страните от Централна Азия, но засега няма съответните споразумения, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

WSJ: САЩ искат да прехвърлят войските от Афганистан по-близо до границите на Русия

Както отбелязва вестникът, САЩ се нуждаят от бази, в които да се помещават не само военните, но и безпилотните летателни апарати, бомбардировачите и артилерията, които да поддържат афганистанското правителство и да сдържат бойците на радикалното движение «Талибани» (организацията е забранена в Русия). Представители на американското правителство и министерството на отбраната заявиха, че съседните държави от Централна Азия, страните от Персийския залив, както и отделни кораби от флота се считат за възможни места за бъдещо дислоциране на войските.

Редица военни и представители на администрацията на американския президент Джо Байдън смятат, че разполагането на войски в Узбекистан и Таджикистан би било най-доброто решение. Те отбелязват, че тези държави граничат с Афганистан, което позволява бързо да се стигне до тази близкоизточна държава, ако е необходимо. Те обаче считат, че е трудно да се разположат войски в тези две страни поради «голямото военно присъствие» на Русия в региона и нарастващото влияние на Китай, съобщава вестникът.

По-рано The Wall Street Journal писа, че американските съюзници в Европа са помолили американската страна да отложи изтеглянето на войските от Афганистан.

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ са изпълнили мисията си в Афганистан и ще започнат да изтеглят войските от страната от 1 май.

През 2020 г. САЩ и радикалното афганистанско движение „Талибани“ (организация, забранена в Русия) подписаха мирно споразумение за първи път след повече от 18 години война. Според споразуменията американските войски трябва да напуснат Афганистан до 1 май. Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да преразгледа споразуменията с талибаните.

Американската операция в Афганистан стартира в отговор на терористичната атака от 11 септември 2001 г.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments