Войските на САЩ започват да се разполага на полигоните на БиХ: подготовка към «Бързо реагиране 21»

10 май 2021-Нюзб Фронт.

Учението «Quick Response 21» на Въоръжените сили на САЩ и БиХ ще се проведе от 17 май до 2 юни на полигоните в Манджака и Гламок и на летището в Дубрава, бе съобщено на пресконференция в Манджака.

Съобщава се, че американските войници са започнали да се разполагат на тези полигони в БиХ, като най-голям брой ще пристигнат на летището в Сараево на 14 май.

 

Войските на САЩ започват да се разполага на полигоните на БиХ: подготовка към "Бързо реагиране 21"

 

Както съобщава портала Kliks специално внимание ще бъде обърнато на спазването на епидемиологичните мерки за защита на участниците в ученията от пандемията на коронавируса.

Началникът на Съвместния щаб на въоръжените сили на Босна и Херцеговина (АБиХ) генерал-полковник Сенад Мазович е отбелязал, че за първи път учение от такъв мащаб се провежда в БиХ.

„Това е един вид насърчение за въоръжените сили на БиХ и нашата държава“, каза Мазович.

Министърът на отбраната на БиХ Сифет Подзич заяви, че ученията имат отбранителен характер и ще използват ключови американски пътища към Азия и Африка. БиХ е една от страните домакини на учението, в което участват 5000 войници от САЩ, Канада и девет държави от региона.

«Учението е предназначено да покаже, че САЩ са стратегическият партньор на Европа,» каза Подзич.

 

Той припомни, че ученията са одобрени от президента на БиХ и че страната участва на ниво лека пехота, която се обучава по стандартите на НАТО.

„Искаме активно да потвърдим способността да се интегрираме в по-широки отбранителни структури, искаме да покажем, че БиХ е готова да участва в поддържането на мира и стабилността в региона“.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments