TNI: Втората световна война промени мястото на Русия в света

Би било глупаво да се твърди, че Русия не е била велика държава преди нападението на Хитлер, уверен е авторът. Лудостта на Хитлер унищожи съперниците на СССР. Светът през 1939 г. бе многополюсен, много държави се бореха за влияние. Към 1945 г. останаха само две свръхдържави — Америка и Съветския съюз.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Втората световна война промени мястото на Русия в света

Русия загуби над 20 милиона войници и цивилни през Втората световна война, тя няма основания да благодари на Хитлер.

Адолф Хитлер беше обсебен от идеята да превърне Русия в огромна немска колония, а руския народ в роби. Вместо това половината Германия в крайна сметка беше окупирана от Червената армия и нейното население стана поданик на Руската империя. Когато 4 милиона войници от нацистка Германия преминаха съветската граница рано сутринта на 22 юни 1941 г., те мечтаеха да видят кулите на Кремъл. Вместо това те задействаха верига от последователни събития, които продължават да влияят на съвременния свят и до днес.

Би било глупаво да твърдим, че Русия преди нападението на Хетлер не е била велика държава. Притежавайки значителна територия, а също ресурси и население, Русия беше държава от тежка категория, поне от 18 век, това беше достатъчно силно чудовище, за да разгроми армията на Наполеон (той считаше, че Русия ще бъде за него лесна плячка).

Не само Хитлер и неговите генерали вярваха, че Русия ще се разпадне като къща от карти; дори британските и американски експерти не очакваха Москва да оцелее в блицкрига на Хитлер.

Но през май 1945 г. Великобритания бе отслабена, Франция бе опустошена, германците виждаха как руските танкове се движат по улиците на Берлин. Като окървавен, но победил боксьор, Русия продължи да стои на краката си, а след това повече от четиридесет години беше една от двете свръхдържави в света.

Лудостта на Хитлер унищожи съперниците на СССР. Светът през 1939 г. бе многополюсен и много държави се бореха за влияние. Към 1945 г. останаха само две свръхдържави — Америка и Съветския съюз. Другите претенденти бяха окупирани, разкъсани или изтощени.

Това е най-голямото наследство, което Хитлер остави на Русия.

Путинска Русия представлява само сянка в сравнение с военната мощ и глобалното влияние на Съветския Съюз.
Но ако сравним военната сила и влияние на днешните Британия, Франция и Германия с това, което бяха тези страни през 1939 г., то Русия съвсем не е в лоша позиция.

Москва се оказа способна да поддържа в течение на много месеци своя експедиционен корпус в Сирия, докато НАТО трудно събра ресурси през 2011 година за борба с Либия, начело с Кадафи — страна от пето ниво по възможностите си.

Хитлер остави вакуум във властта в Европа, който беше запълнен от Русия.

P. S. Ако някой все още не е чул композицията на Al Stewart «Roads to Russia», една от най-впечатляващите исторически балади, то има смисъл да направи това.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/how-world-war-ii-transformed-russia%E2%80%99s-place-world-183418

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

TNI: Втората световна война промени мястото на Русия в света

Коментари:

comments powered by HyperComments