Расмусен в поредна фаза: Призовава за «мускетарска клетва» срещу Русия

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в статия за Jyllands-Posten призовава за сплотяване срещу «икономическите атаки на диктатурите», посочвайки Русия и Китай. Расмусен вече много години повтаря, че Русия използва доставките на газ като инструмент за натиск.

Превод от Jyllands-Posten (Дания): 

Расмусен в поредна фаза: Призовава за "мускетарска клетва" срещу Русия

В Устава на НАТО съществува член Пети: нападението срещу един от членовете на алианса се счита за нападение над всички. Ние проявяваме солидарност и си помагаме.

И затова през всичките 72 години от съществуването на алианса никой никога не се е осмелил да атакува държава членка на НАТО. Свободните демокрации по света трябва да създадат подобен пети член за икономиката.

Ако една от страните от алианса бъде подложена на икономически шантаж от Китай, Русия или друга диктатура, демокрациите по света трябва да се обединят и да си помогнат да се справят с този икономически натиск.

В продължение на много години Русия използва доставките на газ като инструмент за натиск върху съседите си. Това ни принуди да изградим собствена вътрешна енергийна мрежа, така че никоя държава да не е в опасност да падне под натиска на Русия. Газопроводът „Северен поток 2“ обаче подкопава отличните резултати от тази работа от много начини.

Това е сценарий с авторство Русия, но Китай се научи много от нея в този смисъл и се превърна в световен шампион в използването на икономически шантаж, за да заглуши критиците. Всичко започна преди десет години. Китай използва кризата в еврозоната за големи покупки от икономически необлагополучните средиземноморски страни.

Икономическият член Пети отчасти може да ни помогне да разрешим този проблем. Трябва да създадем съюз на световните демокрации. Ако член на алианса претърпява икономическа атака от диктатура, трябва да се съберем и да помогнем на тази държава. Бихме могли да предприемем ответни мерки срещу агресора…

Източник: https://jyllands-posten.dk/debat/international/ECE12947484/kina-og-rusland-presser-verdens-demokratier-boer-lave-en-musketered-mod-oekonomiske-angreb-fra-diktaturstater/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments