ЕС подготвя собствена военна концепция

10 май 2021-Нюз Фронт.

През ноември тази година Съветът на ЕС планира да разгледа проекта на първата военна концепция на Европейския съюз.
До ноември 2021 година ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел трябва да представи проект на първата военна концепция на ЕС — Стратегическият компас.
Съответното указание Борел е получил от Съвета на ЕС. Това съобщи в понеделник, 10 май, прес-службата на Съвета на ЕС.

ЕС подготвя собствена военна концепция

Отбелязва се, че след представянето ще последва по-нататъшно обсъждане на концепцията.

Съветът на ЕС призна необходимостта да се продължи напред в областта на сигурността и отбраната.

«Концепцията Стратегически компас ще подобри и насочи реализирането на нивото на амбиция в областта на сигурността и отбраната. Ето защо Съветът призовава върховния представител по външните работи и политиката на сигурност да представи първия проект Стратегически компас за обсъждане на заседанието на Съвета през ноември 2021 г. «, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че ЕС трябва да популяризира своите интереси и ценности и да може да се противопоставя на заплахи и предизвикателства пред глобалната сигурност.

Напомняме, че няколко дни по-рано се проведоха преговори на ръководителите на министерствата на отбраната на страните от ЕС по сигурността, участниците в които се споразумяха да засилят ролята на общността като „всестранен играч“ в сферата на сигурността .

Също така беше съобщено, че САЩ и ЕС са решили да подновят сътрудничеството си с НАТО. Страните се договориха да разработят нови начини за съвместна работа за посрещане на многобройните и променящи се предизвикателства пред сигурността.

Очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments