Die Welt: Писма на немски войник от фронта, «тези руснаци са ужасно упорити, нищо не ги спира»


Немският вестник цитира фрагменти от писмата на германския войник Валтер Годел от Източния фронт. В ранните дни край Ленинград той е възхитен от случващото се, но с течение на времето променя мнението си. В последните си писма Годел дори не се страхува от цензурата на Хитлер — не вярва, че му е отредено да се върне у дома.

Превод от Die Welt (Германия):

Die Welt: Писма на немски войник от фронта, "тези руснаци са ужасно упорити, нищо не ги спира"

От 1941 г. простият селски син Валтер Годел се бие в 10-и мотострелков батальон в северния сектор на Източния фронт. В писмата си от фронта той описва обсадата на Ленинград и разказва какво е трябвало да преживее в Холмския котел.

Вестта, която Валтер Годел изпраща у дома през септември 1941 г., е донякъде необичайна:

„С мен винаги всичко е страхотно. Вчера се състоя първото ми бойно кръщение.»

Събитието, което Годел смята за «не лошо», се случило в северната част на Източния фронт, в покрайнините на Ленинград. Приближавайки се до града на Нева, групата армии „Север“ го обсажда в продължение на дълги три години и тази блокада струва живота на почти милион жители на града.

Годел непосредствено участва в нападението над Съветския съюз на 22 юни 1941 г.

Той е включен в запасния състав на 10-и мотострелкови батальон (М-10). Тази формация от около 1000 войници, сформирана в град Пирмазенс в югозападна Германия, била своеобразна „пожарна бригада“, която командването използвало като мобилни подкрепления за основните сили.

„Тук вали сняг от два дни и все още е много студено. (…) Няма сено, няма слама — изобщо нищо няма”, пише той.

Когато Годел заявява, че „75% от цялото имущество е изгорено“, той вероятно е трябвало да осъзнае какво означава блокадата на Ленинград за обикновените му жители. През следващите месеци стотици хиляди хора умират от студа, който достигал до -40 градуса. Хитлер и неговите генерали искали градът буквално да умре от глад.

Дали простият селски син разбрал, че участва във военни престъпления?

Относно боевете през зимата на 1941-1942 г. той пише:

„Не можете да си представите колко упорити са тези руснаци. Стотици от тях лежат на леда и все още ни нападат всеки ден. Те искат да се измъкнат. Но никой няма да мине покрай нас. Те обаче не се отказват, нищо не може да ги спре.»

Годел пострадал от измръзване и бил евакуиран от танковите сили в края на февруари. А тежките боеве продължили до май.

Само батальонът М-10 загубил 383 души убити и ранени. Старши сержант пише:

„Само от руините може да се разбере, че това някога е бил град. Хиляди мъртви руснаци лежат точно до нашите позиции. Стана по-топло и въздухът се изпълва със страшна воня — и денем, и нощем.»

На 27 февруари 1944 г., месец след окончателния пробив на блокадата на Ленинград от Червената армия, Годел е тежко ранен в битката край Невел от осколки от взривена граната и умира същата вечер.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments