Die Welt/Немското командване: «Бойният дух на СССР е несъкрушим»

1943 година. Вермахтът се подготвя за последната голяма настъпателна операция от войната — битката при Курск. Но партизаните са причината настъплението да бъде отложено: заради „релсовата война“ Вермахтът се насочил първо към тях, отлагайки настъплението. В резултат на това са убити 500 000 съветски граждани и 50 000 нацисти. 390 хиляди граждани на СССР са изпратени в Германия на принудителен труд. Авторът споменава и „самоуправлението“, обслужващо германците край град Локот в Орловския регион. След това то ще бъде възхвалявано от феновете на Власов през 90-те години като руска алтернатива на управлението на Сталин.

Превод от Die Welt (Германия): 

Die Welt/Немското командване: "Бойният дух на СССР е несъкрушим"

Антипартизанските операции през 1943 г. отлагат мащабната германска офанзива срещу Курск. За да сломи съпротивата, германското командване дори трябвало да използва елитни части като 7-ма дивизия. Загинали над 500 хиляди души.

Седма пехотна дивизия скоро трябвало да влезе под командването на генерал-полковник Валтер Модел и да се присъедини към 9-та армия за планираното настъпление на Курск. След нападението над Съветския съюз тази единица се бори на Източния фронт. По време на неуспешната атака срещу Москва през 1941 г. тя е практически унищожена, както е записано в един от отчетите.

Тя силно пострадала по време на битките през 1942 г., така че към началото на 1943 г. германската „седморка“ вече била неподходяща за военни операции. Но тъй като 7-ма дивизия, сформирана в Бавария, принадлежала към елитните войски, тя получила възможност, като част от пролетния набор, да организира и обучи новите си войници и да подреди въоръжението си.

В края на март подразделението обявило „пълна бойна готовност“. С численост от 15 хиляди души трябвало да държи участък от фронта с дължина 27 километра. 7-ма пехотна дивизия принадлежала към частите, чиито документи са оцелели, поне тези, които са съставени преди началото на 1944 г.

Видно място в тази хроника заема т. нар. „Партизанска война“, която значително забавя движението на германските войски в посока Курск.

От трите германски армейски групи (Север, Юг и Център) само частите, които били част от група армии Център, оцелели от февруари до юни 1943 г. след 840-те партизански атаки срещу железопътната мрежа, снабдяваща германските войски. В резултат на това транспортирането на 300 хиляди войници, както и хиляди танкове и щурмови оръдия, което трябвало да бъдат извършено при най-строга тайна, било значително забавено.

Краткият доклад описва „необичайни битки в гората“: войниците били принудени да си проправят път през блатата и да прекарват нощта на открито в подгизналите си униформи.

„Онези, които все още имаха романтични мечти от книгите за приключения, получиха възможността да изпитат от първа ръка какъв е животът на истинския първопроходец. Кланица без следа от романтика в борбата срещу коварния враг, който познаваше гората и нейните тайни.»

Войниците трябвало да се подреждат във вериги и да се промушват през горските гъсталаци.

Когато Сталин създава «Централния щаб» на партизанското движение в Москва през пролетта на 1942 г., боевете в тила на германските войски стават още по-ожесточени. И колкото по-активни били посегателствата върху и без това крехката инфраструктура на Вермахта, толкова по-сериозно реагирали на тях малцината привърженици на окупационния режим, чиито оръжия често били остарели, а войниците зле подготвени за водене на военни действия.

Как изглеждали опонентите им (партизаните), става ясно от доклада на 7-ма пехотна дивизия:

„Странна смесица от бойци, авантюристи, разбойници, фанатично обичащи родината си, и техните другари с необичайни, гротескни, ужасни съдби“.

Войниците били смутени и от присъствието на значителен брой жени в пленените партизански лагери.

«Бойният дух на врага е несъкрушим»

От февруари 1942 г. до юни 1944 г. са проведени 68 операции, подобни на „Цигански барон“. По време на партизанската война по това време живота си загубили около 500 хиляди жители на Съветския съюз и около 50 хиляди германци. Според историка Бернхард Киари по време на партизанската война приблизително 390 000 души са били изпратени в Германия за принудителен труд, заедно с огромни запаси от храна и големи количества добитък.

Командването на 7-ма пехотна дивизия обаче не си правело илюзии за своя успех. В края на един от докладите имало лаконична фраза:

„Бойният дух на врага е несъкрушим“.

Източник: https://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article116548966/Das-Grauen-des-Partisanenkrieges-im-Osten.html?config=print

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments