Оливър Стоун: Ако не беше приносът на СССР, фашизмът нямаше да бъде победен!

Според Оливър Стоун трябва да бъдат преведени повече руски и съветски военни филми, за да могат жителите на САЩ да разберат истината.

„Руснаците ви спасиха“: Оливър Стоун обвини САЩ в лъжа за Втората световна война

Трикратният носител на «Оскар» режисьорът Оливър Стоун даде дълго интервю на «Известия», в което освен всичко останало заяви, че САЩ подценяват участието на СССР във Втората световна война и изкривяват историята. Според Оливър Стоун трябва да бъдат преведени повече руски и съветски военни филми, за да се предаде истината на хората в Съединените щати.

«Вие самите сте направили толкова много прекрасни филми и те са толкова зрелищни, че става ясно колко дълбоко тази война е навлязла във вашата кръв и плът. Бих искал повече руски филми да бъдат преведени на английски», каза режисьорът.

„Руснаците ви спасиха“: Оливър Стоун обвини САЩ в лъжа за Втората световна война

Оливър Стоун отбеляза, че ако не е бил приносът на СССР, резултатите от Втората световна война са щели да бъдат пагубни.

  • Опитват се да отнемат от страната ни Победата във Втората световна война. Вие не споделяте тези стремежи. Не бихте ли искали да направите филм за тази война и да отворите очите на заблудените?
  • „Руснаците ви спасиха“: Оливър Стоун обвини САЩ в лъжа за Втората световна война
  • — Мисля, че е чудесна идея да направим филм за руснаците през Втората световна война. Имаше вече имаше няколко опита. Вие самите сте направили толкова много прекрасни филми и те са толкова зрелищни, че става ясно колко дълбоко тази война е навлязла във вашата кръв и плът. Бих искал повече руски филми да бъдат преведени на английски. Това би било много полезно за разбирането колко болка и страдание е донесла войната във вашата страна.
  • Когато виждам американци, които говорят лошо за Русия, искам да им кажа:
  • „Вашият дядо, баща, майка можеше да са мъртви, ако не беше Русия. Ако не беше тя, тогава Америка и Великобритания щяха да понесат много повече жертви пред олтара на войната. Руснаците се пожертваха и ви спасиха.»
  • „Руснаците ви спасиха“: Оливър Стоун обвини САЩ в лъжа за Втората световна война

Опитвам се да им кажа, че сега нямаше да застанат пред мен, ако не бяха руснаците. За съжаление те не разбират. А представителите на младото поколение изобщо не знаят какво е Втората световна война. Интересите им са повърхностни. Те говорят на собствения си език, твърдо „зиппи-зуппи-заппи“. И се обличат така, че дори не мога да различа момче от момиче.

По-рано Владимир Путин заяви, че Русия няма да допусне „да се маскира“ подвигът на СССР с лъжи и фалшификации.
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments