Dziennik: Червената армия на СССР е освободителка!

Концлагерът Аушвиц се превърна в световен символ на изтреблението на евреите, но там бяха изтребвани и поляци, пише историкът. Русия и Израел сключиха съюз: първата използва факта на освобождаването на концентрационния лагер, втората държава недвусмислено смята Червената армия за освободителка. Фактът, че лагерът е освободен от Червената армия, е актуален и за поляците.

Превод от Dziennik Gazeta Prawna (Полша):

Dziennik Gazeta Prawna: Червената армия е освободителка, грехота е това да не се признава

За германците това вече се е превърнало в своеобразен политически ритуал: на 27 януари те си спомнят освобождението на концентрационния лагер Аушвиц, казва Богдан Музиал, историк, живеещ в Германия. За целия свят Аушвиц е символ на унищожаването на евреите.

Германците знаят ли само част от истината?

„Ние, поляците, знаем само част от истината за Аушвиц“, подчертава професорът. — Западът не познава втората му част или почти не я знае. Те не осъзнават, че Аушвиц е създаден от германците, за да хвърли там поляци. По заповед на Хитлер този концентрационен лагер трябваше да стане мястото на унищожаването на полската интелигенция. Разбира се, мащабът на германските престъпления срещу евреите и срещу поляците беше различен. Делът на евреите сред жертвите на Аушвиц е приблизително 90%»

Dziennik Gazeta Prawna: Червената армия е освободителка, грехота е това да не се признава
Червената армия на СССР освобождава Аушвиц

„В Германия не се говори за факта, че палачите от Аушвиц са били защитени след войната от западногерманската държава. В наши дни е обичайно да се твърди, че държавните агенции не са се справяли със залавянето на престъпниците-фашисти, но истината изглежда различна: Германия не е искала да участва в тяхното залавяне“, обръща внимание професорът.

Конкретни цифри

Като доказателство Мусял цитира конкретни данни:

„От приблизително 10 хиляди германски членове на персонала на лагера след войната само 42 души са изправени пред германските съдилища.

Тези числа следва да се осъзнаят. Освен това пред съда са изправени предимно „дребните риби». Повечето хора, работещи в лагера, оцеляват през войната, тъй като не са били на фронта, а работата като палачи в Аушвиц не е била свързана със специални рискове. След войната те се установяват в Западна Германия, където са защитени от държавата, правната система, конституцията.

Те са изправени пред съда, много рядко са били осъденин,- казва професорът. — От тези 42 осъдени 9 са осъдени на доживотен затвор.

Подозирам, че ако комендантът на Аушвиц Rudolf Hoess е бил съден от германски съд, той е щял да бъде освободен или е щял да получи някакво леко наказание, защото «само е изпълнявал заповеди».

„От 2011-2012 г. Германия възприе специфичен подход. Те смятат, че един военен престъпник може да бъде осъден само като се докаже, че е убивал за свое удоволствие, действайки сам и не изпълнявайки заповеди. Но няма свидетели, защото те загинаха в газовите камери”, добавя Мусял.

„Руската историческа пропаганда използва факта, че Червената армия освободи Аушвиц“, казва професорът. — От гледна точка на Русия е просто грях това да не се признава. Въз основа на темата за Аушвиц, Русия създаде един вид съюз с Израел в историческата политика. За евреите, които бяха в лагера, Червената армия беше освободителка. Без значение какви възгледи изповядваха, те бяха просто благодарни за спасяването на живота им.

„Трябва обаче да осъзнаем, че тези, които са били в германските концентрационни лагери, дължат живота си именно на Червената армия.

Трябва да разберем това, да го приемем, много е важно.

Дори и за поляците, дори за тези, които имат антикомунистически позиции, това също беше освобождение“, заключава той.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://wiadomosci.dziennik.pl/historia/artykuly/8078995,sojusz-rosja-izrael-polityka-historyczna-auschwitz-zydzi-armia-czerwona-wyzwoliciel.html

Коментари:

comments powered by HyperComments