Червената армия на СССР помете фашистите като необуздана буря!

През юни 1941 г. войските на Вермахта нахлуват в Русия (Хитлер пише за тези планове в Mein Kampf). По това време почти цяла континентална Европа всъщност беше в неговата власт: Австрия беше „присъединена“ към Германия, други страни бяха окупирани (Чехословакия) или завзети (Белгия, Холандия, Франция и Полша). Някои бяха лоялни съюзници на Германия (например Унгария или Италия) или опортюнистично хитро си сътрудничеха с нея (Швеция, Португалия или Швейцария).

Цяла континентална Европа!

Червената армия на СССР помете фашистите като необуздана буря!

Онези, които отхвърляха идеите на националсоциализма и фашизма и не искаха да станат част от „Велика Германия“, имаха само една надежда: Русия. Те се надяваха, че Русия ще бъде достатъчно силна, за да се противопостави и да победи хитлеристкия Вермахт.

Така се оказа в крайна сметка: Хитлер надцени силите си, подобно на Наполеон 130 години по-рано, когато в еуфорията от многобройните военни успехи реши да нахлуе в Русия. Огромна държава със студени зими и силни хора, здраво привързани към земята си, обичащи родината си и готови да я защитят с цената на собствения си живот — Хитлер изобщо не разчиташе на това.

В битката при Сталинград от 23 август 1942 г. до 2 февруари 1943 г. германските войски бяха победени. Гигантската битка отне живота на около 700 хиляди души, главно войници от Червената армия. Това беше първият голям провал на Вермахта — и именно това поражение се счита за повратна точка във Втората световна война.

Червената армия на СССР помете фашистите като необуздана буря!

Тогава Вермахтът още не се беше предал. В следващата голяма битка, която се проведе от 5 до 16 юли 1943 г. на Курската дъга, вермахтът отново се оказа по-слаб от Червената армия.

Танковата битка край Прохоровка се смята за най-голямата в историята. Няколкостотин танкове взеха участие в него от двете страни, легендарните танкове Tiger, технически много по-съвременни от съветските, бяха представени за първи път от немска страна. Не може да се каже, че Червената армия спечели тази танкова битка, но в крайна сметка тя надделя над германските войски. Така започва тяхното постепенно отстъпление на Източния фронт.+

На 16 април 1945 г. започва битката на Червената армия за Берлин, а на 8 май 1945 г. германските генерали подписаха акт за безусловна капитулация.

Червената армия на СССР помете фашистите като необуздана буря!

Петя Паликрушева

Източник: https://www.infosperber.ch/Politik/Europa-Russland-Hass-Enttauschung-Weisser-Tiger

Коментари:

comments powered by HyperComments