Ръст на стокооборота между Русия и Китай

През първите четири месеца на 2021 г. търговията между Русия и Китай е нараснала с 19,8%, до 40,207 млрд. долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на Главното митническо управление на КНР.

Ръст на стокооборота между Русия и Китай

Руският износ за Китай се е увеличил с 38,7% и възлиза на около 18,19 млрд. долара, докато вносът от Китай — със 7,7%, до 22,016 млрд. долара, се посочва в официалния документ на Главната митническа администрация на КНР.

Според лидерите на тези страни Русия и Китай са изправени пред задачата да увеличат годишния обем на двустранната търговия до 200 млрд. долара. Руският президент Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС през ноември 2019 г. заяви, че подобна задача е реалистична за КНР и Руската федерация.

За сравнение, търговията между Китай и Съединените щати през първите четири месеца се е увеличила с 61,8% на годишна база до 221,65 млрд. долара. Общият обем на външната търговия на Китай през април 2021 г. е 484,988 млрд. долара.

По-рано външните министри на страните от Г7 прекараха час и половина в обсъждане на Русия и Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви по време на брифинг, че китайските власти възнамеряват да започнат да засилват подкрепата за Русия на фона на по-строгите западни санкции срещу Москва. Това съобщи РИА Новости.

Китай засилва подкрепата за Русия на фона на ожесточаването на санкциите на Запада

„Ние сме категорично против използването на едностранни санкции. … Китай и Русия поддържат всестранно партньорство помежду си. По въпросите на защитата на държавния суверенитет КНР и Русия ще се подкрепят взаимно“, каза той.

Според дипломата КНР се надява, че Америка и Русия ще установят конструктивен политически диалог и ще премахнат разногласията си «на равноправна основа, на принципите на взаимното уважение».

«Едностранните санкции (САЩ) са проява на хегемония, те предизвикват общ протест», подчерта Уанг Уенбин.

Освен това той отбеляза, че в контекста на пандемията на коронавируса световната общност трябва да се обедини, за да преодолее новите предизвикателства.

„В такава ситуация е необходимо да се активизират усилията, насочени към поддържане на мира и сигурността в света“, заключи той.

По-рано заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Дулуп Сингх заяви, че резултатите от въвеждането на новите американски санкции срещу Русия са близки до очакванията на Белия дом.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments