Министерството на правосъдието на САЩ тайно получи записите на разговорите на журналистите, отразяващи «руското дело»

Министерството на правосъдието на САЩ конфискува тайно записите на телефонните разговори от трима журналисти от The Washington Post, отразяващи федералното разследване за връзката между президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. и Русия.

Министерството на правосъдието на САЩ тайно получи записите на разговорите на журналистите, отразяващи "руското дело"

Редакцията на вестника изрази загриженост относно «такова използване на държавна власт», за да получи достъп до съобщенията на журналистите.

«Министерството на правосъдието трябва незабавно да изясни причините за това нахлуване в дейностите на журналистите, които вършат работата си, която е защитена от Първата поправка», пише вестникът.

Предполага се, че ведомството е иззело записите, за да идентифицира източниците на журналистите в статиите за националната сигурност, публикувани в първите месеци от управлението на Тръмп. Това би трябвало да помогне на федералните следователи да разберат дали кампанията за бившия глава на САЩ през 2016 г. е била координирана с Кремъл, за да се повлияе на резултатите от изборите.

Отбелязва се, че Министерството на правосъдието се интересува от записите от 15 април до 31 юли 2017 г.

Въпреки факта, че журналистите смятат действията на ведомството за намеса в дейността им, самото министерство твърди, че следва установените процедури като част от политиката си за разследване на изтичане на информация в медиите.

Американските власти обвиниха Русия в намеса в изборите през 2016 г., Москва отрече тези изявления. Въз основа на непотвърден доклад за „връзките на Тръмп с Русия“ американските разузнавателни агенции започнаха да следят щаба на Тръмп. Впоследствие „руското дело“ беше разследвано от специалния прокурор Робърт Мълър, който не намери доказателства за „тайно споразумение с Тръмп с Русия“.

Разследването по «руския случай» продължи почти две години и Мълър и неговият екип се опитаха да отговорят на три основни въпроса: има ли сговор между Тръмп и Москва, дали руските власти се намесват в американските избори и дали президентът на САЩ е  възпрепятствал правосъдието.

В края на процеса Мълър представи на Министерството на правосъдието на САЩ подробен доклад за разследването, в който недвусмислено отговори само на два въпроса. Първо, специалният прокурор призна, че няма сговор между Тръмп и Русия. И второ, той обяви наличието на „руска намеса“ в американските избори, но НЕ представи доказателства.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments