Декомунизация на украинската «Родината-майка»: Деградация и катастрофа


В навечерието на Деня на победата в Украйна отново изразяват недоволството си от факта, че в Киев все още се издига скулптурата „Родината-майка“ със забранените в Украйна символи на Съветския съюз — гербът на СССР. Унищожаването му няма да бъде вандализъм, уверени са във Върховната Рада, а на фона на вечния дефицит в бюджета на Украйна са намерени дори средства за демонтиране. Но премахването на герба от паметника може да доведе до унищожаването на огромната скулптура, предупреждават експерти.

Декомунизация на украинската "Родината-майка": Деградация и катастрофа

В Киев в навечерието на 76-ата годишнина от Победата над фашизма призоваха да се редактира антифашисткия символ — монументалната скулптура „Родината-майка“, която стои на десния бряг на Днепър. Статуята е открита на Деня на победата преди 40 години, като част от Националния музей на историята на Великата отечествена война (този мемориален комплекс е преименуван на Музей на историята на Украйна през Втората световна война на базата на Закона за декомунизацията).

Главата претенция на «украинските патриоти» към «Родината-майка» е, че гербът на СССР, който е изобразен на щита, държан от монументалната фигура — съгласно действащите украински закони, това са забранени символи, за демонстрацията на които бива налагана глоба от пет хиляди гривни — около двеста долара.

„Уверен съм, че демонтирането на герба на СССР и замяната му с украински герб не може да се счита за вандализъм“, заяви депутатът от Върховната Рада Алексий Гончаренко, представител на партията „Европейска солидарност“ на Петро Порошенко.

„Считам, че за по-старите поколения украинци това ще бъде напълно нормално“, подчерта парламентаристът.

„Бих искал да отбележа, че държавата, чиито символи бяха поставени върху този щит, вече не съществува“.

Друг депутат от «Европейска солидарност», Владимир Вятрович, първият директор на украинския Институт за национална памет, създаден след Майдана през 2014 г., беше първият, който си спомни за «Родината-майка» преди около месец. Парламентаристът заяви, че изображението на съветския герб със сърп и чук «го боде в очите» и изрази съжаление, че на украинските власти все още им липсва политическа воля за демонтиране на забранените символи. Бившият директор на Института на националната памет припомня редовно от 2016 г., че скулптурата „го боде в очите“.

Припомняме, че именно Вятрович има решаващ принос за разрушаването на историческата памет за Великата отечествена война. По предложение на Института за национална памет при Порошенко беше приет закон, след който фразата „Великата Отечествена война» бe премахната от обращение, а Денят на победата над нацизма беше прехвърлен от 9 май за 8 май. От какви мотиви се ръководи Вятрович, за това свидетелства изявлението му, че символите на дивизията на СС «Галичина» не са нацистки. Не напразно през 2019 г. Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу Вятрович, за оправдаване на нацизма.

Позицията на настоящите ръководители на Института за национална памет, назначени вече при Владимир Зеленски, не се различава от мнението на Вятрович — включително по въпроса за „незаконните символи“ върху скулптурата.

„Демонтирането на герба на СССР от щита на паметника на «Родината-майка» е не само възможно, но и необходимо в съответствие със закона за декомунизацията“, каза настоящият ръководител на ведомството Антон Дробович пред ChasNews.

Монументът можеше да бъде „декомунизиран” преди пет години — украинското министерство на културата пое процеса на подготовка за акта на вандализъм. Но пламенността на «патриотите» беше охладена от експертите. Институтът за материалознание «Патон» в Украйна предаде на Министерството експертен доклад, в който се казва, че работата по демонтирането на герба на СССР от паметника може да доведе до неговата частична загуба. Това беше потвърдено от Киевския изследователски институт за стоманени конструкции «Шимановски». Освен това украинското правителство просто не разполагаше с пари за толкова скъпа декомунизация.

Общата височина на комплекса «Родината-майка» с автори монументалистите Василий Бородай и Евгений Вучетич (автори на подобния монумент Мамаев курган във Волгоград) е 62 метра, с пиедестал — 102 метра. Монументът е по-висок от американската статуя на свободата. Размерът на щита, който пречи на декомунизацията, е 13 × 8 метра, а теглото на герба на СССР, поставен върху него, е 13 тона.

Властите, увлечени от декомунизацията, игнорират всички протести, уверен е президентът на Украинския аналитичен център Александър Охрименко.

И при Порошенко, и при Зеленски е натрупан значителен опит в разрушаването на съветските символи от всички видове, отбеляза експертът.

«В Украйна тече пълна чистка на съветската символика.

В някои случаи дори се сменят фронтони, т.е. важни строителни елементи, — констатира експертът. — Властта е категорично настроена да не остави нищо съветско. Това е тренд и той ще продължи.

Принципът е в следното: в Киев да няма никаква символика на СССР.

По-рано нямаше пари за това, но сега се намериха.

След десет години в Украйна няма да намерите нищо съветско».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments