НАТО готви мащабни учения на границата с Русия

7 май 2021-Нюз Фронт.

Мащабните военни учения Steadfast Defender 2021 ще се проведат в периода от 20 май до 22 юни с участието на повече от 20 съюзници и партньори на НАТО от Северна Америка и Европа. Ученията ще проверят готовността и военната мобилност на НАТО. Тук е хубаво да се замислим над думичката «готовност» и да си зададем въпроса, готовност за какво?
Съобщава се, че войските ще бъдат разположени от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия.

„Учението с над 9 000 военнослужещи показва, че НАТО има капацитета и решимостта да защити всички съюзници от всякаква заплаха“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО готви мащабни учения на границата с Русия

Тънкия намек изразен в словосъчетанието «всякаква заплаха» говори за това, че западните партньори подготвят информационен фон, за това, че има заплаха,  а те милите ще защитават от нея.

Steadfast Defender 2021 е първото по рода си пълномащабно тестиране на адаптираната структура на командването на НАТО с участието на две нови командвания
Съвместното командване за подкрепа, със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите, Норфолк, със седалище в САЩ.

Първата фаза ще включва морски бойни учения, с участието на около 5000 войници и 18 кораба, включително британска ударна група авионосци, водена от най-новия самолетоносач HMS Queen Elizabeth.

Междувременно командната част на ученията ще се проведе в Улм за координиране на бързото движение на съюзническите сили и техника през европейските граници, в което ще участват около 300 души.

В края на май, под егидата на Steadfast Defender 2021, в Румъния беше разположен Съвместен екип за бързо реагиране, ръководен от Турция. Ще бъдат задействани около 4000 войници от 12 държави.

Ще припомним, че по-рано министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу заяви, че НАТО значително е увеличило военната си активност в близост до южните граници на Руската Федерация. Министърът на отбраната на Русия подчерта, че Москва следи отблизо прехвърлянето на войските на НАТО в района на предстоящите учения Defender Europe 2021.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments