FT: Русия застави Зеленски да погледне истината в очите

Киев продължава да настоява за преразглеждане на Минските споразумения. Въпреки това, на Зеленски му трябваха две години, за да «погледне истината в очите», пишат авторите. Бившият комик не успява дори да накара Путин да седне на масата на преговорите със западните лидери. Вината за случващото се обаче традиционно се прехвърля на Русия.

Превод от The Financial Times (Великобритания):

FT: Русия застави Зеленски да погледне истината в очите

Украинският президент Владимир Зеленски се опитва да спаси спрелия мирен процес, за да сложи край на тлеещия конфликт с проруските сили в източната част на страната.

Мащабното военно струпване на източната граница на Украйна и в окупирания Крим миналия месец, последвано от частичното изтегляне на войските, беше «явен успех» за Кремъл, писа миналата седмица бившият специален пратеник на САЩ в Украйна Курт Волкер. На фона на руското дрънкане на оръжия Украйна изглеждаше уязвима: Западът очевидно избягва демонстрация на собствената си военна мощ, а Владимир Путин засили позициите си в региона, счита той.

Зеленски, който дойде на власт през 2019 г. с обещания за прекратяване на войната в Донбас, не успя да убеди западните съюзници на Киев за по-нататъшни икономически санкции срещу Русия, а готовността на Вашингтон да предприеме нови дипломатически усилия е неясна. Затова украинският президент има малко възможности за излизане от безизходицата.

Бившият комик не успя дори да накара Путин да седне на мирната маса на преговори със западните лидери, които подкрепят Киев.

Един високопоставен украински служител отбеляза, че на Зеленски са му били необходими две години, за да „погледне истината в очите“.

Зеленски каза пред Financial Times миналата седмица, че иска САЩ и Великобритания да се присъединят към така наречената Нормандска четворка от Германия, Франция, Украйна и Русия, за да се излезе от задънената улица. Той също така призова за изменения на Минското споразумение, сключено от Нормандската четворка — то така и не е изпълнено, тъй като Киев и Москва спорят за сроковете и последователността на действията. Но Кремъл отказва да преразгледа условията на сделката.

«Просто е невъзможно споразумението да се видоизмени, без всъщност да се сложи неговият край», каза миналата седмица говорителят на Путин Дмитрий Песков в отговор на предложението на Зеленски.

Междувременно Париж и Берлин се опасяват, че отхвърлянето на споразумението от Минск може да провокира Москва. Освен това ще затрудни поддържането на санкциите на ЕС срещу Русия.

Киев смята, че не е задължен да предостави на отцепващите се региони постоянна автономия, страхувайки се, че такъв статут ще попречи на желанието му да се присъедини към ЕС и НАТО. Москва и нейните „републики“ в Донбас отказват да отстъпят контрола над региона и границата с Киев, докато не се проведат избори като първа стъпка към реинтеграция с Украйна.

„Но проблемът на Запада е, че никой няма да наложи санкции срещу Москва — от опасения, че това само ще засили военните действия на Русия“, считат експерти.

Някои украински анализатори и служители са се примирили с продължителния замразен конфликт и смятат, че най-добрата стратегия на Киев е да възстанови собствената си икономика и да модернизира държавата.

Източник: https://www.ft.com/content/b8e7489d-bfa9-4a1f-aa1e-ba441bb0d354

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments