TNI: Байдън подтиква Русия и Китай по-близо един към друг

Докато администрацията на Байдън отправя глобален призив за „отпор срещу автокрацията“, Пекин и Москва сигнализират за готовността си да създадат единен фронт срещу Запада. Изводите са ясни: Вашингтон не може да си позволи да изпусне от погледа си геополитическите рискове, които са в основата на стратегическия триъгълник Америка-Русия-Китай, пише Марк Епископос.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Байдън подтиква Русия и Китай по-близо един към друг

«Може ли нашата демокрация да превръзмогне тази лъжа, гняв, ненавист и страхове, които вкарват разкол в страната, — попита Байдън. — Противниците на Америка, автократите от целия свят, залага на това, че не може. Те гледат снимките на тълпата, която атакува Капиталия, като доказателство, че дните на американската демокрация са преброени. Но те грешат».

По-нататък в речта си президентът Байдън описа Китай като конкурент и доста остро разкритикува предполагаемите нарушения на човешките права в Китай:

„И аз му казах (на китайският лидер Си Дзинпин), че в миналото казвах на много световни лидери: Америка няма да се откаже от задълженията си да защитава правата на човека и основните свободи. Никой отговорен американски президент няма да мълчи, когато са нарушени основните човешки права. Президентът на САЩ трябва да представлява същността на нашата страна. Америка е идея, най-уникалната идея в историята. Всички сме създадени равни. Това сме ние. Не можем да се отклоняваме от този принцип и да твърдим, че следваме американската идея.»

Коментарите на Байдън за Русия се оказаха доста лаконични и сдържани. Байдън нарече санкциите, наложени от неговата администрация срещу Москва, «пряк и пропорционален отговор», като същевременно успокои аудиторията, че САЩ и Русия могат да «работят заедно, когато това е в наш общ интерес».

Според официалната разшифровка на речта му, коментарите му за Русия трябваше да завършат с оптимистична нотка и да се съсредоточат върху контрола върху въоръженията и сътрудничеството в областта на климата, но Байдън реши да отправи последно предупреждение към руския президент Владимир Путин, преди да премине към следващия въпрос: Но той (президентът Путин) разбира, че ние ще отговорим“, каза Байдън след драматична пауза.

„Бъдещето не е на автократите“, обобщи той. — Бъдещето e на Америка. Бъдещето принадлежи на Америка.» 

И двете мишени на критиките на Байдън не стояха със скръстени ръце през последните няколко месеца.

Както Китай, така и Русия започнаха безпрецедентни едностранни ответни мерки срещу санкциите на администрацията на Байдън.

Кремъл обяви политика на «нулева толерантност» към по-нататъшни

санкции, след като Западът наложи нови ограничителни мерки в отговор на присъдата, постановена на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Отхвърляйки дългогодишния ангажимент на Кремъл за «пропорционален» отговор, Путин обеща да излезе с «асиметричен» отговор, ако Западът премине червената линия на Русия.

Все по-смелите едностранни мерки, предприети от Москва и Пекин, представляват явно предизвикателство пред администрацията на Байдън. На хоризонта обаче се очертава много по-сериозна стратегическа заплаха, а именно вероятността Русия и Китай да координират усилията си за противодействие на Запада.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/biden-pushing-russia-and-china-closer-together-184224

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

 

Коментари:

comments powered by HyperComments