ГЕРБ оттеглиха наминацията на Ципов за ЦИК, «капан в сговор»

След анализ на ситуацията от тази сутрин изпълнителните органи на ГЕРБ оттеглят номинацията на депутата Красимир Ципов за председател на новата Централната избирателна комисия. Причината и мотивацията е, че това е капан, в който ГЕРБ отказва да попада.

ГЕРБ оттеглиха наминацията на Ципов за ЦИК, "капан в сговор"

Красимир Ципов обясни, че е поискал това след дълъг размисъл.

«За пореден път станахме свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура, защото през всичките години доказваме, че се отнасяме отговорно, включително и към изборния процес. Особено в условията на втори избори по време на пандемия», обясни Красимир Ципов.

Той подчерта че не се страхува да поеме отговорност и да председателства колективния орган, но той взима решения с квалифицирано мнозинство от 2/3.

Решението на ГЕРБ обаче се базира на аргумента, че не трябва в следващите два месеца «да получаваме всекидневни атаки» и то за чужди решения, тъй като само ние имахме отговорността да поемем отговорност.

«А другите избягаха от тази отговорност», заяви Ципов.

Решението беше обосновано и от премиера в оставка Бойко Борисов:

«Не ние, които сътворихме глупостите, а Красимир Ципов ще трябва да поема отговорността и то за решения, които ще са му наложени.» 

Всеки провал ще се приписва на нас, посочи Борисов, който е категоричен, че това е заложен в сговор капан от другите политически сили.

Било е редно, по думите на Борисов, другите партии да предложат председател на ЦИК, но

не го правят, а едновременно с това не подкрепят кандидатурата.

Като пример за капан той посочи взетото решение да се гласува с машини и в секциите в чужбина, без да се знае колко ще са тези секции, без да е разписано как ще се транспортират до чуждите страни тези машини, кой ще носи отговорността за това.

«Кой ще си сложи главата в торбата — естествено, председателят от ГЕРБ. Не, благодаря…»

И Борисов продължи:

«Нарочно в сговор не изпратиха друг кандидат. Някой им каза — оставете ги пак ГЕРБ със СДС да им е виновен…, смята Борисов и: Ципов подписва договор за машините за гласуване, наложен с мнозинство, а ние атакуваме този кодекс в КС».

Решението за оттегляне на кандидатурата на Красимир Ципов ще бъде внесено още днес, а по думите на Борисов «те» (другите партии) имат време да се съберат, да се сговорят, да си направят консултациите и съответно ЦИК.

Коментари:

comments powered by HyperComments