Доминик Рааб: Помощ, руски тролове атакуват британските медии

Британските медии частично ограничиха възможността да се коментират статии на руски теми. Дори неутралните коментари на читателите сега се считат за дело на „руски тролове“.

Превод от The Times, Великобритания:

Доминик Рааб: Помощ, руски тролове атакуват британските медии

Обединеното кралство планира да стартира международна кампания срещу руската пропаганда тази седмица, след като ново проучване установи, че мрежа от руски тролове е насочена към националните вестници, за да разпространява промосковски възгледи.

Британският външен министър Доминик Рааб обвини Русия в «изключително лошо поведение» и заяви, че Обединеното кралство участва в «борба за изтощение» с режима на Владимир Путин заради фалшивите новини и дезинформацията.

Проучване, финансирано от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, установи, че проруските тролове публикуват провокативни изявления в онлайн коментарните секции на вестници като The Times, Daily Mail, Sun и Daily Express, за да създадат фалшивото впечатление, че британската общественост подкрепя руската агресия срещу Украйна.

След това руските държавни медии подхващат коментарите, наричайки ги доказателства, че британската общественост подкрепя Москва.

Подобни атаки се извършват срещу големи медии в 14 държави, включително членове на Г7 като Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Очаква се външните министри на страните от Г7, както и на Индия, Австралия и Южна Африка да се споразумеят да създадат нов алианс за „бързо реагиране“, който да противодейства на опитите на Русия да разпространява фалшиви новини и дезинформация.

„Проруските тролове публикуват коментари за Украйна и други въпроси, за да повлияят на мнението тук и за да могат да бъдат възпроизведени по-късно в руските медии. Това е добър пример в борбата за изтощение, в която участваме. Обединяваме крупните държави за защита на отворените общества“, каза Рааб.

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/raab-putins-trolls-are-targeting-national-newspapers-fzd8hlw65

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments