Ангелов: Целта е 50 хиляди ваксинирани на ден

България е извадена от списъка на високорисковите държави от коронавирус, потвърди здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Страната ни вече е на 20 място по заболеваемост от Covid-19 в Европа и на второ по смъртност, каза още на редовния брифинг на Националния щаб за Covid-19 (НОЩ) министърът на здравеопазването в оставка. По отношение на 14-дневната заболеваемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, добави Ангелов. Намаляват и хоспитализираните в лечебните завадения, както и случаите в интензивните структури.

Ангелов: Целта е 50 хиляди ваксинирани на ден

Министърът добави, че страната ни е достигнала 32 хиляди ваксинирани за един ден като в най-скоро време ваксинираните българи ще бъдат над един милион:

«Аз казах, че целта, която преследваме и която може да постигнем през месец май, е 50 хиляди ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем един милион души ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита», каза Ангелов.

Националният оперативен щаб отчете спад в заболеваемостта в страната. Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на оздравелите е в отношение 2:1 в полза на оздравелите. По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Продължава процесът на ваксинация, като «Пфайзер» е най-предпочитаната ваксина. Във възрастовата група между 25 и 49 години са поставени най-много ваксини, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 г.

Отпада ограничението за броя на присъстващите на тържества и събирания. До вчера те трябваше да бъдат до 15 души, но тази забрана вече отпада, стана ясно още на брифинга.

България ще има електронни рецепти и те ще бъдат въведени изцяло от първи юни. Това заяви още на днешния брифинг министърът в оставка Костадин Ангелов.

Той поясни, че поставените цели преди една година България да има електронно здравеопазване ще бъдат изпълнени. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments