Farda (Иран): Какво ще струват антируските авантюри на Чехия и България

Както заяви говорителят на Кремъл, Русия е готова за «добри отношения» с всички страни, но нито Америка, нито Европа, както се оказва, са готови за това. Авторът уточнява какво ще струват антируските авантюри на Чехия и България.

Превод от Farda (Иран): 

Farda (Иран): Какво ще струват антируските авантюри на Чехия и България

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви готовността на Русия за «други отношения» със страните от Източна Европа почти веднага, след като те рязко се влошиха, след поредните, доста грубо изразени, измислени обвинения срещу Русия. Но в същото време високопоставеният служител добави, че нито Вашингтон, нито Брюксел имат същата склонност. Там като че ли не чуват за готовността на Русия.

Всички знаят, че подобна ситуация съвсем не е нова за Русия. Въпреки всички съществуващи противоречия и различия в подходите, представителите на бизнес общностите и търговския сектор в Америка и Европа, според Песков, продължават да работят на руския пазар, а Москва също е готова да поддържа привлекателна инвестицонна среда.

Добре известната аксиома, че икономиката диктува на политиката, очевидно не работи по отношение на Русия през последните години, естеството на отношенията й със западните партньори отдавна се определя само от текущата политическа ситуация.

След неочакваната, но, нека подчертаем, съвсем обичайна за ЕС напоследък груба атака срещу Русия, последната неочаквано потвърди готовността си за твърд отговор. По-рано, след антируските демарши на западните страни, неведнъж чувахме само остри изказвания от Русия, но не наблюдавахме подобни тежки действия.

Но този път думите на Песков, че Русия няма да толерира никакви празни и необосновани обвинения срещу себе си нито от Чехия, нито от България, нито от балтийските страни, които се присъединиха към тях под прикритието на „псевдосолидарност“, са факт.

Както каза официалният представител на руския президент, Русия не приема такава «псевдосолидарност», когато една държава неоснователно обвинява Русия в нещо, докато другите веднага са готови да им изразят подкрепата си. Русия не приема и не възнамерява да приема това.

От времето на пребиваването на България и другите източноевропейски страни по времето на СССР в Организацията на Варшавския договор, военните складове в страната вече са остарели, но са напълно дееспособни да произвеждат съветско въоръжение. Те са предостатъчно в страната, така че поводите да бъде обвинена Русия в каквото и да било, са налице, при желение и при съответната команда от «приятелите отвъд Океана».

Както беше подчертано по-рано от прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков,

«Русия е готова за твърд отговор на провокативните стъпки срещу нея от Чехия и от България», а също така ще поиска експулсирането от страната на значителен брой дипломати и служители на дипломатически институции, разположени в Москва и други руски градове.

В същото време говорителят на Кремъл подчерта, че самата Русия ще реагира не по-малко остро, а дори и по-строго на всякакви провокативни и недружелюбни стъпки на Чехия и България към Русия.

В същото време Песков потвърди, че Русия има готова цяла програма за „възмездие“, в съответствие с която Кремъл ще реагира на враждебните действия, независимо от кого идват.

И както каза Песков, подобни действия на Русия също трябва да се считат напълно за оправдани и насочени към защита на нейните национални интереси.

Русия не остави българския демарш без отговор.

Веднага след съобщенията в медиите за експулсирането на руския дипломат от територията на България, руското външно министерство, обръщайки се към тази държава-членка на ЕС, обяви, че тази стъпка на българската страна ще има последствия.

Действията на България се проведоха и на фона на ескалацията на напрежението в отношенията на Русия със САЩ и някои други страни от ЕС през последните дни. Няколко руски дипломати бяха изгонени от тяхната територия от Чехия, а редица други източноевропейски страни предприеха подобни стъпки, като ги обявиха «за солидарност с позицията на Прага».

Москва обаче веднага им отговори, като изгони дипломати.

В тази връзка става очевидно, че Москва вече няма да толерира немотивирани и неоправдани атаки от своите европейски партньори.

А със сигурност, след експулсирането на дипломатите, ще последват и други ограничения, например при търговията между Русия и тези държави. И ако си спомним, че външната търговия на страните от Източна Европа зависи значително от Русия, тогава можем да предположим, че скоро Прага, София и правителствата на другите страни, които показаха „солидарни стъпки“ срещу Москва, ще трябва да решат доста трудната задача за диверсификация на външнотърговските им отношения.

Източник: https://www.fardanews.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%84%D9%84-75/1063478-%D9%85%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%86%D8%B4-%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D9%84%DB%8C%D9%86-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C-%DA%86%DA%A9-%D8%A8%D9%84%D8%BA%D8%A7%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments