Експерти: «Северен поток 2» «неизбежно» ще бъде завършен

Газопроводът «Северен поток 2» «неизбежно» ще бъде завършен и пуснат в експлоатация, но противно на многобройните критики, това не заплашва Европа с никакви сериозни последици, според експертите на енергийния пазар Пиер Ноел и Чиконг Чонг. В същото време, както анализаторите пишат в статията си за списание Foreign Policy, изпълнението на проекта почти сигурно ще доведе до сериозни икономически шокове за Украйна — и следователно Европа трябва да помогне на Киев да се адаптира към новите условия.

Експерти: "Северен поток 2" "неизбежно" ще бъде завършен

От инаугурацията на американския президент Джо Байдън САЩ и Германия се опитват да намерят „изход“ по въпроса за газопровода „Северен поток 2“, пише Пиер Ноел, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет (САЩ ) и сътрудник на Изследователската група по външна енергийна политика в университета в Кеймбридж (Великобритания) Чиконг Чонг. Според анализаторите досега администрацията на Байдън е успяла да не предизвика мащабна криза в отношенията с Берлин във връзка с този проект, но „законопроектите за допълнителни санкции, които сега циркулират из коридорите на Конгреса на САЩ“, може да не оставят избор.

Според експертите строителството на газопровода е почти завършено и въпреки че въвеждането му в експлоатация все още може да бъде отложено, стартирането на проекта е неизбежно — и следователно Вашингтон трябва да признае това и да изостави опитите да спре изпълнението му, а да се съсредоточи върху обсъждането на последиците от него на практика.

Европа от своя страна може, под ръководството на Берлин и Париж и с подкрепата на Вашингтон, да разгърне собствена стратегия, за да помогне на страните от Централна и Източна Европа — и по-специално на Украйна — „да се адаптират към неизбежното отслабване на тяхната роля по отношение на транзита на газ», убедени са авторите.

Източник: https://foreignpolicy.com/2021/04/29/nord-stream-2-russia-germany-gas-pipeline-lng-baltic-biden-europe-ukraine-energy/

Коментари:

comments powered by HyperComments