Пристигнаха още 273 780 дози от ваксината на «Пфайзер»

Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19. Tова заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по повод пристигането на още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Пристигнаха още 273 780 дози от ваксината на "Пфайзер"
Източник БГНЕС

Аз много държа да кажа, че всъщност в България не усетихме как мина третата вълна на COVID-19, изтъкна здравният министър.

Той добави, че около 890 лични лекари имат желание да получават ваксини сами. Процесът изглежда регулиран, водени са разговори. Ние проведохме достатъчно силно комуникационна кампания, увери Ангелов.

За състоянието на ваксината на «Астра Зенека» Ангелов уточни, че е много деликатен въпросът. ЕК стартирала процедура за претенции за щети, нанесени от компанията. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности, посочи здравният министър. Няма риск за здравето на хората, които имат поставени дози от «Астра Зенека», увери той.

Хубавото на тази ваксина е, че има по-дълъг период на съхранение, търсенето е минимално, 15% от ваксинираните лица на ден са ваксинирани с «Астра Зенека». «От тази ваксина ще остане в страната. Ние сме поели ангажимент тогава, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини от страните от Западните Балкани», отбеляза Костадин Ангелов.

По думите му всеки си мени мнението от информацията, която получава.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments