Единственото момиче-космонавт в Русия се присъедини към новия екипаж

Ана Кикина, единствената жена космонавт в Русия, ще се присъедини към новия екипаж на Международната космическа станция (МКС) през 2022 г., съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник в Роскосмос.

Единственото момиче-космонавт в Русия се присъедини към новия екипаж

„Набелязани са екипажите за полета през 2022 г. Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков се подготвят за полета през пролетта. Сергей Прокопиев, Анна Кикина и Дмитрий Петелин ще летят през есента“, заяви източникът.

Преди това ръководителят на Центъра за обучение на космонавти Павел Власов заяви по радиото, че Кикина скоро ще лети до МКС. Той уточни, че момичето няма да замени актрисата, която ще отиде на МКС за заснемането на филм.

Кикина е единствената руска жена-космонавт от есента на 2016 г. Преди това тя е работила като спасител в редиците на Министерството на извънредните ситуации и е била инструктор в обучението на населението на основите на първа помощ.

За последен път руска жена-космонавт посети МКС през 2014 г. Към днешна дата четири рускини са летели в космоса: Валентина Терешкова, Светлана Савицкая, Елена Кондакова и Елена Серова.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments