Dagsavisen: „Никакви американски и натовски военни бази на норвежка земя“

Авторите са дълбоко разтревожени от решението на правителството да позволи на американците да създадат военни бази в Норвегия. Според тях това не е елемент на отбрана и сдържане, а, напротив, разпалване на война с Русия. Властите си затварят очите за един от основните принципи на политиката на страната: никакви чужди войници на норвежка земя!

Превод от Dagsavisen (Норвегия):

Dagsavisen: „Никакви американски и натовски военни бази на норвежка земя“

Загрижени сме, че изграждането на чуждестранни бази в Норвегия подхранва напрежението и увеличава вероятността от конфликт в Северна Европа, разглеждаме това като военна ескалация в нашия регион. Подобна ескалация заплашва света в момент, когато е много важно да се разреди атмосферата.

Базовата политика на Норвегия е, че никакви чуждестранни войски не трябва да бъдат разположени в страната за постоянно, но сегашното правителство систематично я подкопава. В същото време външният министър твърди, че основната норвежка политика на сигурност остава непроменена. Новият договор посочва същото, но в действителност това изобщо не е така.

Считаме, че «надеждното сдържане» от страна на НАТО, който фактически сам си даде неограниченото право на настъпателни операции извън пределите на собствената си територия, опасно напомня разпалването на война.

Това е игра с висок залог, тя ще доведе до това, че отбраната на Норвегия, която по-рано беше на първо място национална отговорност, макар и с подкрепата на НАТО, практически напълно преминава в ръцете на НАТО, а фактически — в САЩ.

Това е особено рисковано за Норвегия.

«Червените» са против това споразумение на Норвегия с НАТО.
Не искаме в земята на Норвегия да има чуждестранни военни бази.

Считаме, че споразумението подрива нашата безопасност и независимост.

«Червените» са за силни и независими въоръжени сили в Норвегия.

«Червените» искат Норвегия да напусне НАТО, защото НАТО я прави по-уязвима, а светът е нестабилен.

«Червените» предпочитат Норвегия да задълбочи отбранителното сътрудничество със съседните скандинавски страни. Ние сме за отмяна на закупуването на нови изтребители, за укрепване на въздушната, морска и крайбрежна отбрана, с акцент върху норвежкия суверенитет.

Източник: https://www.dagsavisen.no/demokraten/debatt/2021/04/29/ingen-utenlandske-militaerbaser-pa-norsk-jord/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

 

Коментари:

comments powered by HyperComments