War on the Rocks: Русия възразява срещу американска ПРО в Европа не от страх

Американски участник в преговорния процес по контрола над въоръженията разсъждава как САЩ могат да поддържат пълноценна противоракетна отбрана и в същото време да водят преговори с Русия, която се опасява от бъдещия потенциал на американската ПРО, въпреки че самата тя има достатъчно възможности в тази област.

Превод от War on the Rocks, САЩ: 

War on the Rocks: Русия възразява срещу американска ПРО в Европа не от страх

Някои анализатори съветват САЩ да ограничат своите системи за противоракетна отбрана, за да поставят Русия — която ги критикува публично — на масата за преговорите. В неотдавнашен коментар се твърди, че „ограничаването на противоракетната отбрана би било важна първа стъпка към ограничаване на надпреварата в ядрените въоръжения“. Наоми Егел и Джейн Вайнман наскоро посъветваха американските власти да «преценят дали ползите от противоракетната отбрана надвишават компромисите».

Тези аргументи изглеждат напълно разумни.

В края на краищата руската страна никога не пропуска възможността да изрази възраженията си срещу противоракетната отбрана на САЩ — независимо дали в контекста на контрола върху въоръженията или когато САЩ разполагат нова система за ПРО в страната или в чужбина.

Има множество литература от ранната студена война, която твърди, че противоракетната отбрана е водещата причина за надпреварата във въоръжаването на принципа «действие-противодействие».

Но наистина ли е така? Ограничаването на противоракетната отбрана гарантира ли сдържане на нападателните ядрени сили? И наистина ли си струва САЩ да ограничат своята противоракетна отбрана в предверието на съкращаването на ядрените сили?

Уловката тук е, че за Русия противоракетната отбрана е лост за влияние върху резултата от преговорите.

Историческите данни показват, че ограниченията за противоракетната отбрана не гарантират сдържане на нападателните ядрени сили. Точно обратното, споразуменията за контрол над въоръженията бяха сключени дори след като САЩ разшириха своите способности за противоракетна отбрана. Договорът за противобалистичните ракети от 1972 г. ограничи САЩ и Съветския съюз до две позиции за ПРО, всяка със сто пускови установки.

Можеше да се очаква, че това ограничение по ПРО ще доведе до сдържане на стратегическите ядрени сили. Но се оказа, че Съветският съюз попълни арсенала си с почти 10 000 ядрени бойни глави между 1972 и 1984 г., докато ядрените сили на САЩ също нарастнаха. През 1985 г. известният теоретик за контрола над въоръженията Томас Шелинг отбеляза:

«От 1972 г. има малък напредък в стратегическия контрол над въоръженията»

Защо Русия всъщност се противопоставя на американската система за ПРО

Според официалните изявления Русия се противопоставя на американската система за противоракетна отбрана, защото тя може да осигури на САЩ стратегическо предимство при размяната на ядрени удари. Докато някои елементи от руската позиция несъмнено са искрени и говорят за доверие в американската технологична мощ, Русия вероятно има други, по-убедителни причини за противопоставяне на американската противоракетна отбрана и те са по-скоро свързани с геополитиката, отколкото с ядрената стратегия.

Накратко, Москва е наясно, че може да използва темата като лост над САЩ, създавайки напрежение сред съюзниците.

Руската съпротива срещу американската противоракетна отбрана в Европа не е продиктувана от страх, че десет наземни прехващачи ще застрашат способността на Русия да нанесе ответен ядрен удар — по-скоро подобно сътрудничество обижда предишното влияние на Русия в Източна Европа.

Русия вижда в това шанс да породи раздор между съюзниците.

Модернизацията и разширяването на руските ядрени сили също не са продиктувани от разполагането на американската система за ПРО. Откакто се оттегли от Договора за ПРО, Съединените щати разположиха само 44 наземни прехващачи (40 в Аляска и още четири в Калифорния), за да защитят страната срещу севернокорейските междуконтинентални и балистични ракети. Очаква се броят им да нарасне до 64, ако администрацията на Байдън изпълни плановете на администрацията на Тръмп.

Руските лидери осъзнават, че Русия разполага с повече прихващачи от САЩ и че системите за противовъздушна отбрана С-400 и С-500 са сравними с американските системи за противоракетна отбрана. И накрая, самият Путин отбеляза, че до 2021 г. 90% от руските ядрени сили ще бъдат модернизирани и според него ще могат „уверено да заобикалят съществуващите и дори перспективните системи за ПРО“.

В преговорите Русия най-вероятно ще настоява за ограничаване на американската система за ПРО, в замяна на нейното съгласие. Американските преговарящи трябва да я изслушат и след това да проучат начини да убедят руската страна чрез техническо сътрудничество и други мерки за изграждане на доверие, че американската ПРО не представлява заплаха за огромните руски ядрени сили.

Източник: https://warontherocks.com/2021/04/missile-defense-is-compatible-with-arms-control/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments