Световен ден на Свободата на печата: 76 журналисти са убити миналата година

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъдат насърчавани и защитавани навсякъде.

Световен ден на Свободата на печата: 76 журналисти са убити миналата година
Снимка: Pixabay

«76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани» — това се казва в изявление на Съвет на ЕС по повод днешния световен ден на печата.

«Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им» , се подчертава в документа.

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От «Репортери без граници» посочват, че журналистиката, която те назовават основна ваксина срещу дезинформацията, е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу — от 111-то на 112-то.

«Както в Източна, така и в Западна Европа, новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от КОВИД 19, улесни арестите и задържането на журналисти», се казва в позиция на «Репортери без граници». БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments