САЩ: Пекин се държи повече като неприятел

Категорично е против интересите и на Китай, и на Съединените щати да отиват в посока военна конфронтация. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за СиБиЕс. Според него обаче Пекин се държи все повече като неприятел.
САЩ: Пекин се държи повече като неприятел
«Видяхме как Китай действа по-репресивно у дома през последните години, наблюдавахме как действа по-агресивно в чужбина, извън неговите граници. Те казват — това си е наша работа, това са вътрешни въпроси. Всъщност не са. Китай е подписал Всеобщата декларация за правата на човека. Поел е официални ангажименти към човешките права. Той нарушава тези ангажименти. Китай има ангажимент съгласно Хартата на ООН да поддържа международния мир и сигурност. Те подкопават агажиментите, които самите те са поели, спрямо международния ред», подчерта американският държавен секретар Антъни Блинкън.
Администрацията на американския президент Джо Байдън смята, че конкуренцията с Китай е едно от големите предизвикателства за външната политика на Вашингтон, припомня Ройтерс. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments