Историк сподели за убийството на хиляди съветски пленници от британците през 1945 година

«Английските военнослужещи през 1945 г. унищожиха германски кораби с хиляди затворници от нацистки концентрационни лагери», заяви историкът от спецслужбите Дмитрий Хохлов в интервю за РИА Новости.

Историк сподели за убийството на хиляди съветски пленници от британците през 1945 година

Трагедията се е случила на 3 май 1945 г., когато британски самолети атакуват германски кораби в залива Любек в Балтийско море. В резултат на инцидента, според различни оценки, са загинали от 7 до 12 хиляди души, включително представители на повече от 25 националности, включително граждани на СССР.

Историкът представи писмо от очевидеца Василий Саломаткин, написано от него до Министерството на държавната сигурност през 1949 г. В своето обръщение очевидецът разказва, че британските военни са игнорирали белите знамена на германските кораби и са продължили да бомбардират корабите.

Освен това спасилите се затворници са били настанени в лагер, където били държани в тесни помещения и зле хранени, пише Саломаткин. Според него британците също забранявали на съветските затворници да погребват с почести загиналите при бомбардировките.

Както обясни Хохлов, причината за инцидента бяха политическите мотиви на Великобритания, която се стремяла да завземе германския град Любек „възможно най-скоро“.

По-рано Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия разсекрети документите за зверствата на нацистите в Източна Прусия, сега Калининградска област, по време на Втората световна война.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments