Handelsblatt: Германия никога няма да се присъедини към военна акция на НАТО срещу Русия

Дори да приемем, че Русия нахлуе в Прибалтика, няма шанс Германия да се присъедини към военния отговор на НАТО. А с други европейски държави е съмнително това да се направи. Путин също знае това. Той играе своята игра, а политическият съюз с Беларус е част от дългосрочната стратегия, пише Волфганг Мюнхау.

Превод от Handelsblatt (Германия):

Handelsblatt: Германия никога няма да се присъедини към военна акция на НАТО срещу Русия

Преди сто години тясна ивица земя в Северна Полша разделя два несвързани региона на Германия — Ваймарската република на запад и Източна Прусия със столицата Кьонигсберг на изток. Между тях се намираше свободният град Данциг.

След Втората световна война Кьонигсберг бе анексиран от Съветския съюз и преименуван на Калининград в чест на болшевишкия революционер. Днес този град също е отделен от основната територия на страната от парче земя, известно като Сувалския коридор. Това е 65 км дълга ивица равнина покрай полско-литовската граница, кръстена на полския град Сувалки.

По съветско време, когато Литва и Беларус бяха съветски републики, а Полша беше част от Варшавския договор, коридорът не играеше почти никаква роля. Той нямаше значение и след разпадането на Съветския съюз.

Но тъй като миналата седмица руският президент Владимир Путин и белоруският лидер Александър Лукашенко се споразумяха за някои точки на сътрудничество и по този начин предприеха стъпки към политически съюз, Сувалският коридор може да се превърне в друг източник на геополитическо напрежение. Всъщност в посока север-юг той отделя Калининград от Беларус, а в посока изток-запад е единственият сухопътен път между балтийските страни и останалата част от ЕС.

Европейската история ни учи, че коридорите са опасно нещо. Когато чухме, че Путин обвини Запада в подготовка на военен преврат в Беларус с цел сваляне на Лукашенко, застанахме нащрек.

Известно е, че когато в Европа се извършват завземания на чужди територии, това се предшества от неверни твърдения и инсценировки. Нахлуването на Хитлер в Полша е случи след така наречения „инцидент в Глайвиц“ — атаката срещу германската радиостанция, за която се твърдеше, че е извършена от полски войници, но всъщност бе разиграна от самите нацисти.

Германия няма да се намесва

Би било наивно да се мисли, че в този случай член 5 от Устава на НАТО за колективна отбрана ще влезе в сила.

Не виждам абсолютно никакъв шанс Германия някога да участва във военни действия срещу Русия, дори ако тя нахлуе в балтийските държави.

Спомнете си думите на президента на Бундестага Франк-Валтер Щайнмайер, който каза, че Германия дължи на Русия газопровода „Северен поток 2“, за да изкупи греховете си по време на Втората световна война.

Той нарече маневрите на НАТО в Сувалския коридор дрънкане на оръжия.

Не мисля, че сред германските политици ще има мнозинство, подкрепящо военни действия срещу Русия под каквато и да е форма.

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/gastkommentar-das-polnisch-litauische-grenzgebiet-koennte-zu-einer-quelle-geopolitischer-spannungen-werden/27138324.html?ticket=ST-1831161-M61ddYHtJifsuBYdMXnY-ap4

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments