Патриарх на Русия: «Грехът е много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания»

За Великден храмовете в най-голямата православна страна — Русия, отвориха врати за миряните, въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса.

Патриарх на Русия: "Грехът е много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания"

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил пожела на православните християни духовно здраве и вяра, че възкръсналият Христос открива реална възможност за промяна на живота към по-добро. По традиция той  оглави пасхалното богослужение в главния храм на страната „Христос Спасител“.

В традиционното си послание към вярващите патриархът нарече тазгодишния Великден особен:

„Възкресението Христово победи главния враг на човечеството — смъртта. Сегашната Пасха е особена и тази особеност се заключава в надеждата, че напастта на пандемията също ще отмине и, оставяйки ни редица важни уроци, все пак ще ни напусне завинаги“. 

По думите на патриарха пандемията ни е напомнила колко крехко е човешкото битие и колко ценен е животът, колко важна е отговорността и колко ценно е живото човешко общуване, което не може да бъде заменено от виртуалното:

„Призовавам всички вас, скъпи братя и сестри, в тези светли пасхални дни да поразмишлявате за живота и да го видите през призмата на пандемийните уроци. И да станете по-добри, по-отговорни и по-внимателни един към друг. И нека ни помага в това възкръсналият Господ“. 

Владимир Путин с кмета на Москва Сергей Собянин/ЕПА/БГНЕС

На богослужението присъстваха руският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след полунощ патриархът възвести Христовото Възкресение.

Патриарх Кирил изрази радостта си от факта, че тази година, за разлика от миналата, на пасхалното богослужение в главния храм на Руската православна църква присъстват миряни. Той пожела на всички скорошно и пълно освобождаване от коронавируса, като подчерта в същото време, че има множество други инфекции, които «заразяват човешката душа». По думите му грехът е «много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания».

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments