Полски политик: Относно Украйна Русия играе не шах, а покер

Руснаците демонстрират решимостта си да поемат политически рискове заради каквато и да е печалба в международната политика, заяви главата на Полското бюро за национална сигурност Павел Солох. В интервю за Polskie Radio той обясни, че във всеки случай Москва ще се радва: ако получи част от територията на Украйна или просто сложи край на сближаването й с ЕС. Според политика този подход е по-скоро игра на покер.

Полски политик: Относно Украйна Русия играе не шах, а покер

Полският политик обърна внимание на факта, че действията на Русия днес наподобяват покер, а не шах.

„Руснаците определено са опортюнисти. Те разтърсват лодката и гледат какво следва … Ако успеят да спрат процеса на сближаване между Украйна и ЕС, ще бъдат щастливи; ако могат да окупират част от Украйна или да спрат американските инвестиции в отбранителната инфраструктура или да дестабилизират ситуацията в Молдова, те също ще се радват“, обясни той.

Според него целта на мобилизирането на руските войски на границата с Украйна е да покаже решителността на руснаците.

«Русия искаше да демонстрира каква мощ има, в случай че НАТО внезапно реши да засили присъствието си в региона,» добави той.

Павел Солох смята реакцията на ЕС по случая с Алексей Навални за доста сдържана.

„Трябва обаче да се подчертае, че санкциите срещу Русия продължават да действат, а някои държави-членки на ЕС дори са се съгласили да ги затегнат. Разбира се, реакцията на САЩ е по-решителна, но също така се надяваме позицията на Вишеградската група да повлияе на по-решителната позиция на ЕС “, подчерта той.

В разговора главата на Бюрото за национална сигурност отбеляза още, че по-активната позиция на Москва през последните години може да е пряко свързана с избора на нов германски канцлер.

Източник: https://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/2723407,Pawel-Soloch-nie-mozemy-odetchnac-z-ulga-tylko-dlatego-ze-Rosja-wycofala-czesc-wojsk

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments