The Spectator: Може ли Байдън да спаси отношенията с Русия от пълния им крах?

Отношенията между САЩ и Русия само се влошиха през последните няколко седмици, смята авторът. Но и двете страни изглежда разбират, че пълното отхвърляне на диалога ще доведе само до факта, че отношенията между двете страни няма накъде надолу повече да потънат.

Затова авторът подкрепя идеята на Байдън, че е време да се пристъпи към деескалация. При американски условия.

Превод от The Spectator (Великобритания):

The Spectator: Може ли Байдън да спаси отношенията с Русия от пълния им крах?

По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров представи мрачна оценка на състоянието на американско-руските отношения. Въпреки че в речта му имаше лъч надежда, когато той каза, че връзките между Вашингтон и Москва могат да се подобрят, Лавров въпреки това подчерта, че „конфронтацията е стигнала дъното“.

Неговите забележки дойдоха две седмици след като президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин се разкритикуваха остро.

В същото време Байдън нарече Путин „убиец“, докато Путин намекна, че Байдън може да има здравословни проблеми. Но се оказа, че отношенията между двете страни все още не са достигнали дъното, както считаше Лавров.

Изхождаме от предпоставката, че динамиката в отношенията между САЩ и Русия през последните няколко седмици се влоши още повече. Можем да се отнесем с разбиране към онези, които смятат, че американско-руските отношения днес са толкова лоши, колкото в началото на 80-те години, когато тези двама противници на Студената война бяха от противоположните страни на геополитическата и идеологическа борба.

Анатолий Антонов, руският посланик във Вашингтон, отсъства от американската столица вече месец. Междувременно Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, се отправя към дома за консултации, след като Кремъл предложи на ветерана на дипломатическата служба да си вземе отпуск.

Във време на повишен стрес дипломацията е най-трудното, но и най-ценното средство за предотвратяване на катастрофи. Докато и американските, и руските официални лица си обменят риторични залпове, санкции и дипломатически обвинения, и двете страни изглежда разбират, че пълното отхвърляне на диалога — колкото и съблазнително да изглежда — ще доведе до това, че отношенията ще потънат под дъното.

Байдън, заклет прагматик, зае твърда позиция по отношение на Путин и Русия, страна, която според него (с право или не) се е ползвала с прекалено уважение по време на администрацията на Тръмп (фактите не подкрепят това; може да се твърди, че администрацията на Тръмп отчитайки експулсирането на дипломати, санкциите и затварянето на консулствата, провеждаше същата твърда, същата «ястребова» политика спрямо Русия като администрацията на Обама).

Както казва обаче старата поговорка, погледът на човек често зависи от това къде седи. Светът, видян от президента на Съединените щати, може да бъде много различен от света, видян от кандидата за президент. Байдън обаче няма да се поколебае да накаже Кремъл за намесата в американския политически процес или за отравянето на руските дисиденти, но също така няма да се поколебае да договори телефонен разговор.

„През дългата история на съперничество, двете ни държави (САЩ и Русия) намериха начин да се справят с напрежението и да ги предпазят от излизане извън контрол“, каза Байдън в краткото обръщение към нацията миналата седмица. — Време е да пристъпи към деескалация. Пътят напред е чрез смислен диалог и дипломатически процес.»

Наистина е така. Двете страни, които разполагат с над 11 800 ядрени оръжия, тоест около 90% от световния ядрен арсенал, те нямат друг избор, освен да поддържат някаква форма на диалог — колкото и разочароващ този диалог в крайна сметка да се окаже.

Източник: https://spectator.com.au/2021/04/can-biden-bring-relations-with-russia-back-from-the-brink/

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments