«Ще я размажат като муха»: Как посланието на Путин променя бъдещето на Украйна

Посланието на руския президент Владимир Путин коренно променя бъдещето на Украйна, въпреки липсата на нейното споменаване. Това заяви военно-политическият експерт Яков Кедми.

"Ще я размажат като муха": Как посланието на Путин променя бъдещето на Украйна

Анализаторът се изказа за външнополитическата част от посланието на Путин до Федералното събрание на 21 април. Кедми посочи, че в посланието не се споменава за САЩ, НАТО, Европа и Китай. Украйна, противно на очакванията на Киев, беше посочена само в поредицата от незаконни държавни преврати. С това, според експерта, Путин де факто признава незаконността на киевския режим от 2014 г. насам.

«Това, че Путин се изказа в такъв тон, означава, че това повече няма да се повтори. Русия повече няма да допусне грешките и причините, довели до частичния успех на преврата на Майдана.

Липсата на внимание към Украйна означава, че Русия не я вижда в упор. Тя е недостойна дори за споменаване, освен в контекста на неуспешния преврат в Беларус.

Това говори за мястото на Украйна в руската политика в бъдеще», каза Кедми.

Според експерта, главните изводи за Украйна са се съдържали в други части от посланието на Путин.

Президентът на Русия заяви, че нито една заплаха за безопасността на РФ няма да остане без отговор.

Кедми е убеден, че към подобни заплахи ще бъдат отнесени всички западни войски, тактическите и стратегическите въоръжения, а също базите на украинска територия.

«Аз това го разбирам така: ако Украйна действа провокативно, от нея ще се отстранят като от муха. Ако стане прекалено, ще я размажат — като муха», каза Кедми.

Настоящите действия на Украйна не се възприемат от Русия като заплаха за сигурността и червени линии, отбелязва експертът.

Ако условното притеснение на рускоезичните се счита за такова, Москва отдавна би използвала сила в Прибалтика.

Но президентът на Русия даде да се разбере, че Москва сама ще очертава червените линии за външните сили.

«Путин каза, че Русия ще настоява за спазването на червените линии и сама ще определя къде минават те. Червената линия — това е нещото, зад чертата на което Русия ще прилага силови методи.

Отговорът на Русия ще бъде обмислен, твърд и неочакван.

Не знам какво ще бъде направено по отношение на Украйна, къде, кога и как», каза Кедми в YouTube-канала «Украина.ру».

Липсата на споменаване на Донбас в посланието на Путин политолозите свързват със запазването на обозначената по-рано политика на РФ за региона.
Според мението на експертите, предупрежденията на руския лидер за последствията от възможното настъпление на ВСУ остават в сила, няма нужда Путин да ги повтаря отново.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments