Сергей Лавров призова ЕС да проучи ситуацията с търговията на оръжие в Чехия и България

29 април 2021-Нюз Фронт.

ЕС трябва да обърне внимание на ситуацията в Чехия и България, където частни предприемачи участват в търговията на оръжие и складиране на боеприпаси, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Сергей Лавров призова ЕС да проучи ситуацията с търговията на оръжие в Чехия и България

„Мога да допусна, че Европейският съюз все пак ще трябва да се погрижи за ситуацията в Чехия и България.
Ситуацията е свързана с факта, че частни предприемачи се занимават с търговия на оръжие, съхранение на оръжия, боеприпаси.
Европейският съюз все пак трябва да отговори на въпроса, който зададохме, до каква степен ЕС контролира изпълнението от страна на своите членове задълженията по различни документи в областта на търговията с оръжие “, отбеляза Сергей Лавров по време на прес-конференция след преговори с мексиканския външен министър Марсело Ебрард.

„Знаейки колко изобретателни са хората, които търгуват с оръжия в нарушение на законите и международните конвенции, все пак бих насочил вниманието на Европейския съюз още веднъж, че информацията, която е достъпна в медиите, трябва да се възприема сериозно.
На Европейския съюз няма да му е излишно да обясни на международната общност, как всичко това се съчетава с международните конвенции, договори, които членовете на ЕС са подписвали дружно“, обобщи Сергей Лавров.

Както руското външно министерство заяви по-рано, Москва очаква обяснения от Чехия, България и Украйна относно медийните съобщения за съхранението на противопехотни мини в складовете в чешката Врбетица, заобикаляйки Конвенцията за забрана на противопехотните мини.

Както отбеляза официалният представителят на руското външно министерство Мария Захарова, по време на разследването на експлозиите в Чехия „беше разкрито фантастично нещо“: „Местните власти не били знаели, че от 2006 година складът за боеприпаси не се използва от армията, а Министерството на отбраната отдава складовите помещения под наем на частни оръжейни компании. »

След това чешкото министерство на отбраната съобщи, че в складовете не се е съхранявало оръжие, забранено от международни споразумения. Е какво да кажат. После Гебрев каза, че оръжието му пък се съхранявало именно там. А от «Емко» казаха, че не е точно така. Версиите се множат. Явно инструкциите на западните партньори са доста сбъркани.

Предстои още да видим и чуем.

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments