Лавров към Чехия: Това е шизофрения!

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че вижда признаци на шизофрения в изявленията на чешкото ръководство относно участието на Русия в експлозията на склада за боеприпаси във Врбетица.

Лавров към Чехия: Това е шизофрения!

„Не мога да говоря за това, защото не разбирам, интелектуално не разбирам какво искат. Можете да гледате това като на някакъв не много изящен сериал, има много шизофренични компоненти в тази история“, каза той.

Лавров отбеляза, че президентът на републиката Милош Земан е бил разкритикуван, след като той е обявил необходимостта да се разберат причините за случилото се, а някои политици сега го обвиняват дори в държавна измяна.

„Е, това не е ли шизофрения? Според мен, това си е чиста проба шизофрения», — цитира думите му РИА Новости.

По-рано бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус, заемащ поста от 2003 до 2013 г., заяви, че се срамува от действията на сегашното ръководство на страната срещу Русия на фона на скандала с експулсирането на руски дипломати от републиката. Това съобщи вестник Blesk.

Екс-президент на Чехия: Срам ме е от действията на Чехия към Русия!

„Фактът, че ние (Чешката република) лаем по една от световните сили е нещо, от което се срамувам, това ме депресира (и ме отблъсква от желанието) да се опитам да направя нещо друго в тази страна“, заяви той.

Според него всичко това е доказателство за сегашното състояние на страната, а също така, че „като цяло сме неспособни да имаме осмислена външна политика“.

Освен това той отбеляза, че всички изявления на чешките власти са свързани с желанието „да спечелят точки във Вашингтон и НАТО“.

„Чешката република е толкова малко кученце, което лае по голямо пес… Ние, в този случай, сме малкото кученце, а лаем по Русия, защото смятаме, че мощните САЩ и НАТО са зад нас. Мисля, че това е малко глупава политика”, каза Клаус.

Според бившия президент на държавата решението на властите да изгонят дипломатите е прибързано. Преди да направи някакви фундаментални заключения по инцидента във Врбетица, ръководството на републиката трябваше да „изчака получаването на наистина сериозни цифри и информация“ за инцидента, допълни той.

„Идеята за поставяне на ултиматуми на Русия, докато няма такива данни, мисля, че е погрешна“, каза той.

По-рано депутатът от Чешката република в Европейския парламент Катержина Конечна заяви, че чешките специални служби трябва незабавно да предоставят доказателства за предполагаемото участие на Русия в експлозиите в склада за боеприпаси във Врбетица през 2014 г., в противен случай историята с гръмките обвинения не изглежда достоверна.

На 17 април чешките власти обявиха решението си да експулсират 18 руски дипломати. Според съобщения в европейските медии депортираните дипломати уж са били членове на руското разузнаване и са работили под прикритие. Твърди се, че руските специални служби са замесени в експлозията в склада за боеприпаси в Чешката република, при която загинаха двама души. Москва отрече тези обвинения, като ответна мярка руското външно министерство обяви 20 чешки дипломати за персона нон грата.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments