ФСБ на Русия арестува украински неонацисти, подготвящи терористични атаки

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е задържала 16 членове на украинската младежка радикална групировка «М.К.У.«, които са подготвяли нападения в различни части на Русия, съобщава «Новости».

ФСБ на Русия арестува украински неонацисти, подготвящи терористични атаки

Специалната операция се е провела в Иркутск, Краснодар, Саратов, Тамбов, Тюмен, Чита, Анапа, Пущино и Переславъл-Залески.

Според версията на руското следствие задържаните «са причастни към насилствени престъпления, пропаганда на екстремизма, както и в подготовката на бомбени атентати срещу административни сгради и въоръжени атаки срещу граждани«.

ФСБ смята, че дейностите им са координирани от Украйна от ръководителя на «М.К.У.» Егор Краснов. Той поетапно е набирал нови членове: първо им се е предлагало да изписват екстремистки надписи върху сгради, след това — да се пребиват бездомници или представители на младежки субкултури. Следващата задача е била въоръжено нападение срещу полицай, палеж или взривяване на полицейски участък.

Сега Следственият комитет разполагал с доказателства, че Краснов е склонил един руснак да убие двама. Подробности не се предоставят, следствените действия продължавали.

При обиските от радикалите били иззети хладни оръжия, екстремистки атрибути, данни за извършени и планирани терористични и екстремистки атаки, видеорепортажи за проведени насилствени акции, изпратени до главатаря на групировката, както и кореспонденция с него.

През март в Геленджик и Ярославъл бяха задържани 14 привърженици на «М.К.У.». По време на разпитите те са казали, че са организирали група през 2019 г. «под идеологическото влияние на Краснов», която е изпратила инструкции за извършване на терористични атаки и масови убийства.

През февруари няколко привърженици на «М.К.У.» бяха задържани във Воронеж. Тогава ставаше дума за побой над млад мъж, изписване на екстремистки графити по стените на жилищни сгради и публични призиви за екстремизъм. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments