Чешкото министерство на правосъдието представи трета версия за взривовете на складовете

29 април 2021-Нюз Фронт.

В Чехия посочиха алтернативна версия на събитията в склада за боеприпаси във Врбетица, където през 2014 г. се случи експлозия. Министърът на правосъдието на републиката Мария Бенешова заяви, че е присъствала на правителствено заседание, на което се е обсъждал инцидентът.

Чешкото министерство на правосъдието представи трета версия за взривовете на складовете

Моето мнение е много подобно на становището на президента (на Чехия Милош Земан — бел. ред.), след като докладът на Службата за информация и сигурност ни беше представен — каза тя в интервю за novinky.cz.

 

„Назовах и други възможни версии.“

Но за какви точно версии става въпрос не беше уточнено ( вероятно се чакат инструкции от западните сценаристи по темата)

Тук не мога да говоря за това. Тези подробности не могат да бъдат посочени тук «, каза Бенешова и добави, че всичко това е записано в записа на правителственото заседание.

По-рано чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че разследването разглежда само една причина за експлозиите във Врбетица: диверсия от страна на чуждестранни специални служби. Русия беше обвинена в причастност към тези събития. Съобщава се обаче и за друга версия — небрежно боравене с боеприпаси в склада.

Обвиненията бяха отправени на фона на влошаване на дипломатическите отношения между Чехия и Руската Федерация. Прага експулсира 18 руски дипломати по подозрение в незаконна разузнавателна дейност.
В отговор Москва изгони 20 чешки дипломатически работници. В Прага тази реакция беше счетена за неадекватна.

В знак на солидарност с Чехия други страни от ЕС също решиха да изгонят руските дипломати, което потвърждава версията, че всички тези дипломатически скандали са добре подготвена, организирана и целенасочена операция срещу Русия

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments