Руски посланик: В Полша се вихри бясна русофобия

Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви, че руско-полските отношения са на най-ниското си ниво след Втората световна война. Това съобщи ТАСС.

Руски посланик: В Полша се вихри бясна русофобия

„За сегашното състояние на руско-полските отношения мога да кажа, че то е най-лошото за целия период след Втората световна война“, каза посланикът.

Според него основният проблем е, че Полша целенасочено води нещата към разрушаване на отношенията между двете държави, връзките и тяхното сътрудничество в почти всички области.

„Разбира се, съжаляваме за това, считаме, че е неразумно и нерационално да се отказваме от нормалните отношения със съседите, но не се притесняваме особено от това: в крайна сметка ще се справим, вече говорим за нови отношения, свикнахме с реалностите“, подчерта той.

Освен това той отбеляза, че през 2014 г. е настъпил преломен момент между двете страни, след което отношенията са стигнали до сегашното си състояние.

„Яростната русофобска кампания не спира в полското политическо и информационно пространство от 2014 г. насам, всеки ден от властите следват враждебни, често откровено обидни антируски изявления, водещи политически сили се състезават кой от тях е „по-хладен“ по отношение на Русия, основните медии неотклонно се придържат към принципа „за Русия или лошо, или нищо“, каза той.

Андреев добави, че това не може да не повлияе на полското общество.

„Като цяло считаме, че няма наистина проблемни въпроси между Русия и Полша, които не биха могли да бъдат решени достатъчно просто, ако имаше взаимна политическа воля. Но тъй като полските власти нямат такава воля, какво можем да направим, ще минем и без това“, заключи посланикът.

По-рано полските власти обявиха Русия за виновна за «влошаване на отношенията с международната общност».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments