Украйна публикува секретни документи за аварията в Чернобил

Службата за сигурност на Украйна публикува секретни документи за аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. В тях, по-специално, се казва, че радиационни емисии в станцията са се случвали и по-рано, съобщава РИА Новости.

Украйна публикува секретни документи за аварията в Чернобил

„Дори 35 години след ужасната трагедия в атомната електроцентрала в Чернобил, в хронологията на тези събития за повечето хора остават неизвестни страници. Но милиони от онези, чийто живот бе променен от инцидента, трябва да научат истината и целият свят трябва да помни нейните последици.

Държавният архив на Службата за сигурност на Украйна публикува секретни документи на КГБ: първият доклад за експлозията от директора на Чернобил Виктор Брюханов, разговорите между операторите на станциите по време на инцидента, евакуацията на почти 45 хиляди жители на Припят и прилежащите райони», се казва в съобщението на СБУ.

Взривът на четвърти енергоблок в атомната електроцентрала в Чернобил стана на 26 април 1986 г.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments