Путин ще спечели войната без бой, стига му ревът на танковете

Путин няма намерение да прилага насилие, война не му е нежна. Той и без това ще спечели партията: ще отслаби Украйна, ще се наслади от безсилието на ЕС и ще сложи Байдън на масата на преговорите, уверен е авторът.

Превод от Der Tagesspiegel (Германия):

Путин ще спечели войната без бой, стига му ревът на танковете

Това „разполагане на военни сили е трудно да не се забележи“, според The ​​New York Times. Всичко, което се движи през горите до югоизточната граница на Украйна, трябва да бъде ясно видимо. От това следва поне едно заключение: ако Путин планира инвазия, това вече няма да бъде неочакван удар, както при превземането на Крим преди седем години.

Една от военните мъдрости е, че нападателят няма да се откаже от ефекта на внезапността. Какво иска Путин? Директорът на ЦРУ също не знае. Говорейки пред Конгреса, той само изгражда догадки: може да е демонстрация на сила … или подготовка за война.

Ако това е само заплаха, тогава твърде много сили се насочват към Украйна, при това високомобилни. Президентът Владимир Зеленски казва, че „има приблизително 80 000 войници на източната ни граница и в Крим, към които трябва да се добавят 30 000 проруски бойци и руските военни в Донбас“.

Авторитетното британско издание Jane’s Defense News, специализирано във военна тематика, пише за 14 моторизирани части от полк до бригадата. Към това се добавя тежката артилерия (калибър 152 до 240 милиметра), както и ракетите с малък обсег „Искандер”, способни да преодоляват разстояния до 500 километра и да носят ядрени бойни глави. Във всеки случай контингентът е по-голям от този, използван по време на атаката в Крим през 2014 г. и Донбас през 2015 г. Понастоящем 15 руски военни кораба провеждат учения в Черно море.

Руските войски са на изходни позиции

От друга страна, американските и британските разузнавателни самолети, които в момента интензивно патрулират в района на концентрацията на войските, съобщават, че руските войски не са излезли на позиции за настъпление. Въпреки това, предвид тяхната висока мобилност, те могат бързо да преминат в офанзива: специалните сили — за няколко часа, редовните войски — за няколко дни. А от другата страна ги чакат многобройни сътрудници, които ще покрият настъпващите части.

Заместник-ръководителят на президентската администрация в Кремъл предупреждава, че Русия е длъжна да защити своите граждани в Източна Украйна — те са над 640 хиляди.

Според него войната ще бъде „началото на края на Украйна“.

Путин знае, че има най-добрите карти. В крайна сметка той ще спечели играта без битка. Той допълнително ще отслаби Украйна, ще се радва на безсилието на ЕС и ще постави Байдън на масата за преговори. Доста добре за няколко седмици размахване на оръжия. Той единствен може да действа по-решително от 27-те членове на ЕС плюс Вашингтон и Лондон. В този мач резултатът ще бъде 1: 0,1 в полза на Путин.

На него не му трябва война, стига му само ревът на руските танкове.

Източник: https://www.tagesspiegel.de/politik/grossmachtpolitik-wozu-krieg-wenn-der-panzerlaerm-reicht/27110594.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments