2000 български военни ще участват в учения на НАТО

Около 2000 български военни ще участват в учения през май и юни. Ученията ще са част от подготовката на военни от НАТО и страните партьори в рамките на голямото учение „Дифендър Юръп 21.

2000 български военни ще участват в учения на НАТО
Снимка: БГНЕС

В различни фази то ще се провежда в Черноморския регион, Балканите и Естония с близо 28 000 военнослужещи.

Генерал-майор Кристофър Мохан, зам.-командващ логистиката на американските войски в Европа и САЩ каза, че учението „Дифендър Юръп“ е само за тренировка и обучение. И няма общо с последните събития в  Черноморския регион:

«Това е учение, което ще изгради съвмести способности между военните на САЩ, НАТО, съюзниците и партньорите. То ще се проведе в съответствие с всички споразумения за контрол на конвенционалните оръжия.

То е отбранително по характер. Фокусът му е възпиране на агресия, докато силите се подготвят да отговорят на кризи или да провеждат мащабни бойни операции, ако се наложи.

Провеждането на военни придвижвания през всички европейски граници е ключово за работата  е ключово за готовността на нашите съюзници и партньори»

Първото българско учение е на първи май на полигона „Црънча“. В него ще участват военни от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ.  БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments