В СССР сериозно разглеждали версията за терористична атака в Чернобилската АЕЦ

Версията за терористичната атака като причина за инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил се е разглеждала «много сериозно», заяви руският генерал-майор от ФСБ в оставка Анатолий Ткачук, който бил ръководител на оперативната група на КГБ за войските в Чернобилската зона. Това съобщи РИА Новости.

В СССР сериозно разглеждали версията за терористична атака в Чернобилската АЕЦ

„Интервюирахме много хора, които са били свидетели на необичайни явления, които косвено могат да говорят за човешка намеса“, каза Ткачук.

Според него е извършена щателна проверка на всички документи и оперативната информация, установено е, че Москва е получавала съобщения за множество нарушения по време на строителството на атомната електроцентрала в Чернобил. В същото време една от версиите на разглежданата катастрофа е било срутването на някои конструкции.

„След разследването, както знаем, като причината за инцидента бяха назовани действията на персонала на четвърти енергиен блок, човешкият фактор, който е доведел реактора до състояние, при което експлозията е  била неизбежна“, припомни Ткачук.

По-рано в Русия беше заявено, че медицинските последици за хората, изложени на радиацията в резултат на аварията в Чернобил, ще продължат в дългосрочен план.

Чернобилската катастрофа се случи на 26 април 1986 г. в 1.23 московско време поради авария в четвъртия реактор.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments